Muffinki z kawałkami czekolady. Niezwykle puszyste i wilgotne

Muffinki z kawałkami czekolady

Muffinki z kawałkami czekolady uwielbia chyba każdy! Są szybkie i proste w wykonaniu, ale żeby były puszyste i wilgotne konieczny jest sprawdzony przepis. Poznaj recepturę, z której kiedyś korzystały nasze babcie!

REKLAMA

Muffinki to inaczej babeczki, które mają wiele różnych odsłon smakowych. Mogą być czekoladowe, waniliowe, kawowe, truskawkowe, cytrynowe. Idealne na każdą okazję – urodziny, spotkanie rodzinne, a nawet imprezę! Ich przygotowanie nie wymaga wielu składników, ani większego wkładu czasu, dlatego z pewnością wyjdą każdemu.  Poznaj najlepszy przepis!

Muffinki z kawałkami czekolady – przepis

Muffinki z kawałkami czekolady

Składniki:

» 2 szklanki mąki pszennej

» 1 szklanka cukru

» 3/4 szklanka oleju

» 2/3 szklanka mleka

» 4 jajka

» 2 łyżeczki proszku do pieczenia

» aromat śmietankowy

» łyżeczka kakao

» czekolada mleczna lub gorzka

REKLAMA

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj mikserem, a następnie przelej do foremek lub kokilek. Czekoladę pokrój na małe kawałeczki, a potem posyp nimi wierzch babeczek. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, z funkcją góra-dół oraz piecz około 20 minut. Wyjmij z piekarnika, a następnie posyp cukrem pudrem. Smacznego!

REKLAMA

Podziel się: