REKLAMA
ShareInfo.plDomowe sposobyMydło do rąk w płynie – nie przepłacaj i zrób je sam

Mydło do rąk w płynie – nie przepłacaj i zrób je sam

mycie rąk preparatem
fot. Pixabay

Jesteś zaradny i zawsze roztropnie wyposażasz swój dom w potrzebne artykuły? Inwestowanie w kosmetyki, których używa się na co dzień, wcale nie musi wiązać się z kosztami! Czy wiesz, że możesz zaoszczędzić nawet na takich produktach jak mydło? Wystarczy, że sięgniesz po tańszy zamiennik, czyli zrobisz go własnoręcznie. Oto prosta receptura na mydło do rąk w płynie!

REKLAMA

Domowe mydło to nie tylko patent na oszczędność, ale również troska o środowisko i samego siebie. Takie preparaty są naturalne, nie zawierają konserwantów ani substancji podrażniających skórę. Zaletą jest fakt, że można je zrobić, używając ulubionego aromatu. Takiego wyrobu z pewnością nie znajdziesz na sklepowych półkach, jest jedyny w swoim rodzaju!

Jak zrobić mydło w płynie? To prostsze niż myślisz!

Na początku kostkę szarego mydła zetrzyj na tarce, a potem rozpuść skrawki w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Gdy mieszanka się już schłodzi, dolej parę kropel dowolnego olejku zapachowego i porządnie wymieszaj. Na końcu przelej uzyskaną mieszankę do pojemnika na mydło.

Twoje domowe mydło może być bardziej kremowe. Wystarczy, że w czasie przyrządzania dodasz łyżeczkę gliceryny roślinnej.

REKLAMA

Mydło DIY w płynie stworzysz nawet z resztek!

Skrawków mydła w kostce wcale nie musisz wyrzucać do kosza. Zbieraj je, aby potem znów ich użyć – zrobisz z nich mydło w płynie!

Malutkie kawałki rozdrobnij na tarce albo drobno posiekaj, a potem wrzuć do wyparzonego naczynia. Dodaj ok. 170 ml ciepłej przegotowanej wody i mieszaj pomału, aż składnik się rozpuści – pilnuj, aby mikstura się nie pieniła! Dodaj odrobinę wody i 1 łyżeczkę gliceryny. Glicerynę możesz zamienić na niewielką ilość wyrobu, który ma ją w składzie. Gdy Twoje płynne mydło się wystudzi, wzbogać je o parę kropel ulubionego olejku zapachowego.

Kosmetyk domowej roboty jest gotowy! Nadaje się do użycia po minimum 2 dniach od przyrządzenia.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA