Smażona wątróbka drobiowa jest znakomitym pomysłem na sycący obiad. Obowiązkowym dodatkiem do niej jest oczywiście cebulka, a także gotowane ziemniaki. Ale czy wiecie, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć ten rodzaj podrobu? Jeśli nie, to konieczne przeczytajcie ten artykuł.
Do smażenia wątróbki drobiowej idealnie nadaje się tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia. Tak więc odpadają produkty, takie jak: oliwa z oliwek i masło. Zazwyczaj używamy oleju rzepakowego, ale świetnie spisze się tutaj także masło klarowane. Dzięki temu nasze danie będzie równie pyszne i pełne aromatu.
Do smażenia lepiej nie stosować tłuszczu o niskim punkcie dymienia. Inaczej wątróbka nie zachwyci nas smakiem. Zresztą, w trakcie obróbki cieplnej błyskawicznie zaczną się uwalniać niesprzyjające naszemu zdrowiu związki rakotwórcze.
O czym jeszcze należy pamiętać, smażąc wątróbkę?
Ten rodzaj podrobu zawsze powinniśmy smażyć na odpowiednio rozgrzanej patelni na średniej mocy ognia. Przed smażeniem, dobrze jest osuszyć mięso z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego. Oprócz tego, w czasie obróbki termicznej niewskazane jest częste przewracanie mięsa. Wystarczy odwrócić je raz po paru minutach smażenia. Ponadto w trakcie smażenia warto przykryć zawartość patelni. Dzięki temu prawidłowo usmażymy danie, a naszej kuchni nie opryska tłuszcz.
Wątróbki nie powinniśmy też nakłuwać widelcem, bo wydostaną się z niej wartościowe soki. W efekcie uzyskamy suchą i niezbyt smaczną potrawę. Poza tym, jeśli chcemy cieszyć się bardzo delikatnym mięsem, powinniśmy doprawić je solą dopiero po usmażeniu.