
Zbliżają się listopadowe święta, wiec wiele osób już zastanawia się, co podać na obiad w uroczysty Dzień Wszystkich Świętych i Zaduszki. Jeśli w twojej głowie brakuje pomysłów na specjalne menu, to proponujemy smaczny przepis na duszony schab w esencjonalnym sosie. To sycąca i rozpływająca się w ustach potrawa, która posmakuje całej rodzinie bez dwóch zdań!
Kruchy schab w sosie będzie hitem świątecznego spotkania w rodzinnym gronie. Komplementy i dokładki są bardziej niż pewne
Schab to klasa sama sobie. Podzielony ma mniejsze kawałki i podany z ultraaromatycznym sosie smakuje wybornie i nie jest za suchy. Zachowuje kruchość i soczystość dzięki wcześniejszemu obsmażeniu na patelni i długotrwałemu duszeniu w bulionie z przyprawami.
W tym posiłku każdy odnajdzie idealny balans smaków. Potrawa wygląda obiecująco, a estetycznie podana przyciągnie spojrzenia domowników i gości.
Polecamy: Posmaruj tym nóż. Zwinnie pokroisz cebulę bez płaczu
Przepis na kruchy schab w esencjonalnym sosie. Idealny pomysł na obiad
Lista składników:
□ 1 kg schabu,
□ mąka do panierowania,
□ olej lub smalec do smażenia,
□ pół litra bulionu,
□ 10 cebul,
□ 3-4 kulki ziela angielskiego,
□ 2 liście laurowe,
□ pieprz, sól,
□ 6 łyżek mąki i 6 łyżek masła (można pominąć),
□ kminek mielony (można pominąć).
Wykonanie:
Zaczynamy od pokrojenia mięsa w plastry o grubości ok. 2 cm, potem rozbijamy je tłuczkiem i osuszamy. Każdą porcję posypujemy pieprzem i solą, a potem otulamy w mące.
Obieramy cebulę, kroimy w piórka. Schab przesmażamy na patelni z dwóch stron, aż się zarumieni. Na patelni po mięsie smażymy cebulę. Gdy będzie złocista, zlewamy ją bulionem, dorzucamy 2 listki laurowe i kulki ziela, a po chwili umieszczamy na tym kawałki wieprzowiny.
Dusimy potrawę pod przykrywką na niewielkiej mocy ognia do czasu, aż schab zmięknie. Tuż przed końcem obróbki cieplnej dodajemy odrobinę kminku, jeśli go używamy.
Łączymy mąkę z masłem na jednolitą konsystencję i przekładamy do dania, mieszamy na gęsty sos.
Porcję schabu w sosie można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem, kopytkami lub innym ulubionym dodatkiem. Na talerzu powinno znaleźć się również miejsce dla sałatki. Klasyka jest zawsze w modzie, a sałatka jarzynowa, surówka z marchewki lub Colesław idealnie dopełni obiad.

