Czerwone, soczyste i słodkie truskawki to coś, o czym marzymy zimą. Sezon na te pyszne owoce zaczyna się na przełomie wiosny i lata. Jednak z powodu wysokich cen, coraz więcej osób decyduje się na założenie przydomowej plantacji truskawek. Powinny zostać posadzone dopiero po zimie, ale warto już teraz posiąść wiedzę w kwestii wsparcia ich przyszłego rozwoju.
Jeśli chcemy uprawiać truskawki na działce albo w doniczce, najpierw musimy nabyć sadzonki. Zazwyczaj kupimy rośliny zielone (świeże), które wykopano z ziemi jeszcze przed sprzedażą. Ten typ sadzonki ma wyłącznie nagi korzeń, więc trzeba go sadzić w ekspresowym tempie. Jesienią przypada pierwszy termin (kończy się wraz z pierwszymi przymrozkami). Jeśli przegapisz odpowiedni moment, nie martw się. W kolejnym terminie możesz dokończyć pracę. Zacznij działać wczesną wiosną – nim wegetacja rozpocznie się na dobre (mniej więcej do kwietnia lub początku następnego miesiąca). W obydwu terminach truskawki najprawdopodobniej przyjmą się w glebie czy doniczce, aczkolwiek doświadczeni plantatorzy kolektywnie zaznaczają, że dużo lepiej sadzić rośliny jesienią.
Jak przygotować podłoże pod truskawki?
Na początku zorientuj się, czy nabyte sadzonki są całkowicie zdrowe. Oceń stan korzeni – mocno suche powinieneś zwilżyć w szklance z wodą na 1-2 godziny. Truskawki sadź na stanowisku słonecznym, koniecznie zabezpieczonym przed silnym wiatrem. Pożądana jest ziemia przepuszczalna, próchnicza o lekko kwaśnym odczynie (np. piaszczysto-gliniasta).
Podłoże ciężkie i podmokłe zdecydowanie odpada. Zdaniem fachowców sadzonki truskawek doskonale rosną i plonują w obszarach, gdzie wcześniej uprawiano m.in. marchewkę. Nim sadzonki trafią do docelowego miejsca, powyrywaj wszystkie chwasty, a następnie spulchnij grunt. Piaszczysty musisz przekopać z kompostem bądź gnojownikiem.
Specjaliści twierdzą, że gwarancją lepszego wzrostu i owocowania, jest posadzenie truskawek w odpowiednim sąsiedztwie. Najlepiej sprawdzą się:
» pietruszka,
» kminek,
» szałwia lekarska,
» mięta pieprzowa,
» szczypior,
» warzywa cebulowe (czosnek, cebula, por).