Zmywanie naczyń to dla wielu osób najbardziej męcząca czynność wykonywana w kuchni. Na szczęście można sobie ją ułatwić. Sprzątanie po obiedzie czy kolacji wcale nie musi wiązać się z długotrwałym myciem brudnych talerzy, sztućców czy kubków. Korzystając z poniższych metod, kuchenne porządki wykonasz błyskawicznie. Jeśli twoim utrapieniem jest także brzydki wygląd naczyń po umyciu, prawdopodobnie pomijasz 1 ważny szczegół.
Jak odpowiednio myć naczynia?
Ręczne mycie garnków czy sztućców nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, jeśli wcześniej ich odpowiednio nie uporządkujesz. Niektórzy robią to byle jak. Tłuszcz oraz pozostałe zabrudzenia z naczyń bez problemu osiadają na gąbce. Natomiast myjąc nią potem np. szklanki, sprawiasz, że tworzą się na nich ciężkie do zlikwidowania, szpetne zacieki.
Warto więc zawsze zmywanie zaczynać od najczystszych przyborów, a naczynia z największymi zabrudzeniami odłożyć na sam koniec. Nie bez znaczenia jest także temperatura wody – najlepiej używać gorącej, gdyż taka pozwoli łatwiej uporać się z trudnymi osadami.
Naturalne preparaty do mycia naczyń
W swojej kuchni z pewnością znajdziesz naturalne środki do mycia naczyń. Soda oczyszczona czy kwasek cytrynowy mają działanie dezynfekujące, więc nieźle poradzą sobie ze śladami po kawie lub herbacie na szklankach, czy kubkach. Z kolei ciężkie zabrudzenia możesz potraktować mieszanką przyrządzoną z octu i wody.