Błędy podczas gotowania nieustannie popełnia wielu z nas. Najczęściej jest to na przykład krojenie na plastikowej desce, wkładanie do lodówki ostygniętych potraw lub dodawanie oleju do gotującego się makaronu. Są to czynności zupełnie zbędne. Gotowanie cały czas jest przepełnione mitami, które niestety rzadko pokrywają się z rzeczywistością.
Gotowanie skrywa wiele kulinarnych tajemnic oraz zaskakujących porad i tricków ułatwiających nawet najprostsze czynności. Pokazują nam, że wszystko można zrobić szybciej i prościej. Niestety wielu z nas opiera się na stereotypowych zasadach, czasem nawet nie mając o tym pojęcia. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze się sprawdzają, a w dodatku niektóre zasady są niehigieniczne. A to nie jest już bezpieczne dla naszego organizmu.
Te błędy podczas gotowania nieustannie popełnia każdy z nas
Wkładasz do lodówki ostygnięte potrawy? Używasz plastikowej deski do krojenia? A może dodajesz tłuszcz do makaronu żeby się nie sklejał? Jeśli tak, to jest to odpowiedni czas, żeby zmienić te nawyki. Zaoszczędź swój czas i zdrowie!
1. Gotowanie makaronu z tłuszczem
Wielu z nas dodaje olej lub oliwę z oliwek podczas gotowania makaronu, bo chcemy zapobiec sklejaniu się. Okazuje się, że jest to zbędne ponieważ wystarczy zamieszać makaron w ciągu pierwszej minuty gotowania. Czy nie lepiej zostawić oliwę z oliwek na później do dań, które bardziej jej potrzebują? Oczywiście, że tak!
Warto pamiętać, że najbardziej korzystnym dla naszego organizmu makaronem jest ten ugotowany al dente. A w dodatku nie trzeba go wrzucać od razu do wrzątku – większość osób zapomina albo zwyczajnie nie ma o tym pojęcia.
2. Deska do krojenia – która jest najlepsza?
Najczęściej używamy desek plastikowych, bo są łatwe w czyszczeniu, a drewniana szybko się niszczy i w dodatku jest doskonałym podłożem dla bakterii. Okazuje się, że niestety plastikowa deska wcale nie ochroni naszego jedzenia.
Nacięcia powstające podczas krojenia mogą być idealnym miejscem dla rozwijających się wielu szkodliwych bakterii. Mało kto pamięta o tym, by ją bardzo dokładnie czyścić i suszyć. Jednak bakterie powstałe w plastiku mogą rozwijać się dużo szybciej.
Najlepiej wybrać deskę, która wykonana będzie z hartowanego szkła. Kupując taką deskę warto mieć ich kilka, na przykład jedną do krojenia warzyw, a drugą do krojenia mięsa lub pieczywa. Używanie jednej deski do wszystkich produktów może być bardzo niehigieniczne.
3. Czekanie aż jedzenie wystygnie przed przed włożeniem do lodówki
Mówi się, że to najlepszy i najzdrowszy sposób. Większość z nas denerwuje się, że musi tracić czas czekając do całkowitego wystygnięcia potrawy. Jednak jest dobra wiadomość. Od teraz możesz wkładać do lodówki jedzenie które jest jeszcze ciepłe!.
Wiadomo, że nie wolno wkładać potraw bardzo gorących, jednak z tymi, które są ciepłe nic się nie stanie. Warto pamiętać o tym kiedy będziemy przygotowywać następną potrawę.
Pamiętaj, że trzy najgorsze błędy, to nawyki, które da sia się zmienić!