Makaron swojski do rosołu, który rozpływa się w ustach! Poznaj przepis

makaron swojski

Szukasz przepisu na swojski makaron do rosołu, który będzie rozpływać się w ustach? Kupowany w sklepie nie smakuje tak dobrze, jak ten zrobiony własnoręcznie. Makaron w połączeniu z pysznym i aromatycznym rosołem dosłownie rozpływa się w ustach. Chcesz zaskoczyć swoich bliskich przy świątecznym stole? Dlatego zrób swojski makaron, a na pewno nie pożałujesz! Poznaj najlepszy przepis.

   

 Makaron swojski nie wymaga dużego wkładu naszego czasu, ani też wielu składników. Smakuje rewelacyjnie i z pewnością zachwyci każdego. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole w połączeniu z zupą. Przygotowanie takiego makaronu jest bardzo proste i wyjdzie nawet najbardziej początkującym kucharzom ponieważ robi się go kilka minut. Uwierz nam na słowo, satysfakcja będzie gwarantowana.

Szukasz przepisu na swojski makaron? Trafiłeś idealnie – wypróbuj tej receptury, a już nigdy nie kupisz suszonego makaronu ze sklepu!

   

Przepis na swojski makaron, który zrobi furorę wśród Twoich bliskich

makaron swojski

Składniki:

   

» 40 dag mąki

» 5 jajek

» szczypta soli

» 3 łyżki wody gorącej

Przygotowanie:

Na blat kuchenny wsyp przesianą wcześniej przez sitko mąkę, a następnie wsyp szczyptę soli. Zrób pośrodku mąki spory dołek oraz wbij do niego całe jajka. Wszystko zacznij ugniatać i dolewaj powoli gorącą wodę. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie elastyczne i sprężyste. Nie może być ani zbyt twarde, ani za miękkie. Odstaw na 10 minut.

Zobacz także:  Domowy syrop na kaszel jest łatwiejszy w przygotowaniu, niż myślisz

Podsyp blat mąką, a następnie wyłóż ciasto i rozwałkuj na bardzo cienką warstwę. Pokrój ciasto w paski, potem nałóż je na siebie, podsypując wcześniej mąką i krój w cienkie paseczki. Gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut po wypłynięciu makaronu na powierzchnie.

   

Sekret najlepszego, domowego makaronu – mąka

Tak samo jak w przypadku innych wypieków, na przykład ciasta na pizzę, kluczową kwestią jest odpowiednia mąka, która ma symbol „00”. Dzięki niej makaron będzie elastyczny i bardzo sprężysty, a taki bardzo łatwo później ugotować al dente.

Swojski makaron pasuje do każdej zupy, nie tylko do rosołu. Możesz go podać także z dowolnym, ulubionym sosem serowym, grzybowym, bolognese i wiele innych. Idealny jest także do spaghetti.

Smacznego!

     

NIE PRZEGAP NAJCIEKAWSZYCH ARTYKUŁÓW

→ OBSERWUJ NAS W GOOGLE NEWS