ShareInfo.plKulinariaNajlepsza kapusta do gołąbków to nie biała. Wybierz tę, a rodzina padnie...

Najlepsza kapusta do gołąbków to nie biała. Wybierz tę, a rodzina padnie z wrażenia

kapusta do gołąbków
fot. screen Youtube / Diegosdoal

Kuchnia polska jest smaczna i różnorodna. Specjały takie jak pierogi, rosół, kapuśniak czy gołąbki są doceniane na całym świecie. Ostatnią z potraw najczęściej zawija się w liście białej kapusty. Jednak można też zaserwować ją w kapuście pekińskiej czy włoskiej. Wszystkie opcje są pyszne, ale odkąd natrafiłam na ten wariant z czerwoną kapustą, uznałam go za najlepszy. Modne gołąbki w czerwonej kapuście robię teraz na okrągło. Polecam przepis.

REKLAMA

Czerwona kapusta swój specyficzny kolor zawdzięcza antocyjanom – naturalnym barwnikom roślinnym. Zawierają je również winogrona, jagody, aronia, bakłażany czy wiśnie. Liście kapusty to także źródło antyoksydantów, które wzmacniają serce i naczynia krwionośne.

Obie kapusty: czerwona i biała różnią się od siebie. Nie tylko barwą i smakiem, ale i strukturą. Czerwona odpowiedniczka jest bardziej elastyczna i wytrzymalsza, dzięki czemu nie rozpada się nawet w trakcie długotrwałej obróbki cieplnej. Skutecznie trzyma w środku nadzienie, a zawiniątka pozostają w całości.

kapusta na gołąbki
fot. Pixabay

Jak zrobić gołąbki z czerwonej kapusty? Przepis

Składniki:
⊹ 1 kg mięsa mielonego,
⊹ 3-4 ząbki czosnku,
⊹ 2 cebule,
⊹ trochę suszonego majeranku,
⊹ sól,
⊹ pieprz,
⊹ 2 jajka (opcjonalnie),
⊹ 200 g gruboziarnistego, skrobiowego ryżu,
⊹ główka czerwonej kapusty.

Przygotowanie:
Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie na pół-sypko, studzimy i łączymy z mięsem mielonym. Lekko podsmażamy pokrojoną cebulę na łyżce oleju i wrzucamy do naczynia wraz ze sprasowanym czosnkiem i przyprawami wg uznania. Jeżeli farsz będzie zbyt luźny, dodajemy do niego jajka i wyrabiamy.

REKLAMA

Blanszujemy kapustę. Pozbywamy się głąba i umieszczamy główkę w osolonej wrzącej wodzie. Po 3 minutach wyciągamy i zanurzamy w chłodnej wodzie. Grube nerwy na liściach rozbijamy tłuczkiem, aby sprawniej było je potem rolować.

Na środek liścia dajemy porcję nadzienia, a potem dokładnie składamy gołąbka i kładziemy go w garnku. Podobnie przyrządzamy kolejne gołąbki. Danie gotujemy w ulubionym sosie pomidorowym przez 20 minut. Po tym czasie liście czerwonej kapusty powinny utracić twardość, a poszczególne smaki przegryźć się ze sobą.

Czytaj też: Gołąbki po hrabiowsku zawładną twoją kuchnią. Farsz to petarda

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA