Najlepszy sposób na pyszną rybę. Puszysta panierka wprawia w obłęd

YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Smażona ryba jest jednym ze wspomnień, które wiele osób przyjemnie kojarzy z wakacjami nad morzem. Okazuje się, że taki specjał bez większego problemu możemy przygotować we własnej kuchni!

   

Składniki:

500 g dorsza, mintaja lub morszczuka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 duża szklanka jasnego piwa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
czarny pieprz
olej

   

Sposób przygotowania:

Rybę wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed gotowaniem. Potem kroimy ją na mniejsze kawałki, solimy i pieprzymy. Na płaski talerz przesiewamy połowę szklanki mąki, a pozostałą część wsypujemy do miski i łączymy z proszkiem do pieczenia. Do miski wlewamy też zimne piwo i delikatnie mieszamy, aż uzyskany jednolitą masę.

   

Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Rybę obtaczamy w mące, a potem w cieście. Smażymy kawałki aż uzyskamy złotą i chrupiącą skórkę. Na koniec przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę