Najprostsze pesto z zielonego groszku. Idealne do różnych rodzajów makaronu

YouTube | Agnieszka Mielczarek – jedz inaczej

Włoska kuchnia odznacza się wieloma smakami i aromatami, a w przypadku wielu potraw kluczowy jest smak pesto. Jak się okazuje, można je przygotować bez żadnych problemów we własnej kuchni.

REKLAMA

Składniki:

1 szklanka groszku mrożonego
1 mały ząbek czosnku
½ szklanki bazylii
3 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Zmrożony groszek wsypujemy do miski i rozmrażamy pod gorącą wodą, odstawiamy na kilkanaście minut, po czym odcedzamy. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i dodajemy groszek, gotujemy 4 minuty. Następnie drobno kroimy czosnek i bazylię.

REKLAMA

Po ugotowaniu groszku odcedzamy wodę, dodajemy czosnek, bazylię, łyżeczkę soku z cytryny i trzy łyżki oliwy z oliwek. Solimy i pieprzymy, po czym dokładnie blendujemy.

Podziel się: