Kompot z czereśni to niewątpliwy smak lata. Świetnie gasi pragnienie, zawiera mnóstwo witamin i dodatkowo cudownie smakuje. Owocowy napój doskonale pasuje do obiadu czy kolacji. Jest prosty w wykonaniu, tani i na pewno trafi w gusta najbardziej wymagających.
Kompot z czereśni – letni hit
Co jak co, ale domowe receptury zawsze smakują najlepiej. Nie inaczej jest z kompotami, które są wspaniałym dodatkiem do posiłku, jak też zdrowym napojem z owoców. Kompot można przyrządzić zarówno ze świeżych, jak i z suszonych owoców. Latem warto wykorzystać sezonowe owoce takie jak porzeczki, jabłka, agrest, truskawki, gruszki czy czereśnie. Na kompot warto przeznaczyć owoce dorodne i świeże. Inne składniki to cukier i opcjonalne przyprawy (np. cynamon, mięta). Istotny jest też czas gotowania, który trzeba dopasować do konkretnych owoców. Letni napój można śmiało zawekować i trzymać w słoikach nawet przez kilka miesięcy.
Przepis na domowy kompot z czereśni
Składniki:
2 litry przegotowanej wody
200 g cukru
1,5 kg czereśni
ewentualnie – sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Czereśnie umyć, usunąć ogonki i wydrylować przy użyciu niewielkiego, ostrego nożyka. Do garnka wlać wodę, wrzucić owoce i doprowadzić całość do wrzenia. Gotować przez około pół godziny. Partiami wsypywać cukier i mieszać (warto sprawdzać stopień słodkości, lepiej nie dodawać od razu całej porcji cukru). Kompot jest gotowy, można podać go po schłodzeniu. Gorący napój wraz z owocami można przelać do słoiczków i poddać procesowi pasteryzacji. Aby uzyskać ciekawszy smak, pod koniec gotowania warto wzbogacić go o sok z połowy cytryny.