Ten przepis na ciasto bez pieczenia polecamy wszystkim łasuchom, którzy marzą o szybkim, wyśmienitym i spektakularnym efekcie. Wystarczy mieć w domu paczkę herbatników, budynie w proszku, karton mleka i kilka innych składników, aby stworzyć słodkie arcydzieło. Deser wygląda jak z najlepszej cukierni, ale w rzeczywistości jest najprostszym wypiekiem, jaki istnieje. W dodatku bardzo dobrze smakuje i na pewno zjesz go z uśmiechem na ustach.
Kruche maślane herbatniki, które przeważnie mamy w kuchni najlepsza baza dla wielu receptur. Ciasto na szybko z ciasteczek i kremu budyniowego jest łatwe w przyrządzeniu i tanie. Przecież wszystkie niezbędne produkty są dostępne w każdym sklepie spożywczym i kosztują zaledwie kilka złotych. Tym bardziej warto zdecydować się na przepis. Jest idealny dla początkujących kucharzy.
Przepis na ciasto bez pieczenia z herbatników
Składniki:
pół litra mleka
3-4 łyżki cukru
1 opakowanie herbatników (ok. 200 g)
100 g masła
2 torebki budyniu waniliowego (bez cukru)
polewa czekoladowa (można pominąć)
owoce do dekoracji (np. borówki)
Wykonanie:
Krok 1
Z 500 ml mleka odlewamy 100 ml i rozpuszczamy w nim budynie z torebki i cukier. Resztę mleka (400 ml) zagotowujemy w garnku. Potem wlewamy mieszaninę na gotujące się mleko, nieustannie mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Studzimy ją.
Krok 2
Do zimnego budyniu przekładamy masło i miksujemy na aksamitną masę.
Krok 3
Umieszczamy w formie herbatniki i smarujemy je porcją budyniu. Przykrywamy ciasteczkami i znów rozprowadzamy na nich krem. Powtarzamy czynność jeszcze kilka razy, aż stworzymy kilka takich warstw. Na powierzchni deseru umieszczamy ulubione owoce (np. maliny) i, ewentualnie oblewamy deser stopioną czekoladą. Chłodzimy przez co najmniej dwie godziny w lodówce. Smacznego.