Największe błędy podczas parzenia kawy. Dlatego wychodzi niesmaczna

kawa
for. Pixabay

Dla wielu kawoszy dzień bez kawy to dzień stracony. Sięgamy po nią przeważnie rano, aby dodać sobie energii. Idealna kawa powinna być aromatyczna, niezbyt gorzka i niezbyt kwaśna. A jakie są największe błędy podczas jej przyrządzania? Mogą one sprawić, że wasz napar nie będzie tak udany, jak byście chcieli. Dziś poznacie kilka trików, dzięki którym już zawsze będziecie parzyć najsmaczniejszy napój.

REKLAMA

Jakie są największe błędy przy parzeniu kawy?

Jedną z najczęstszych przyczyn niepożądanego smaku kawy jest użycie nieodpowiedniej wody. Może być ona zbyt miękka albo zbyt twarda. Zbyt miękka woda sprawi, że kawa nabierze kwaskowatego posmaku, natomiast zbyt twarda nie pozwoli uwolnić z kawy pełni aromatu – wtedy najlepiej parzyć ją trochę dłużej.

Niewłaściwy poziom zmielenia ziaren

Kolejną przyczyną niezbyt smacznego naparu może być niewłaściwy poziom zmielenia ziaren kawy. Zbyt drobno zmielone nasiona przepalą się w ekspresie, przez co napar będzie zbyt gorzki i dodatkowo kwaśny. Z kolei ze zbyt grubo zmielonej kawy ciężko będzie wydobyć prawdziwą moc aromatu.

REKLAMA

Rodzaj ekspresu i długość parzenia

Podczas mielenia ziaren kawy, warto także wziąć pod uwagę typ ekspresu, z jakiego będziemy korzystać. Pamiętajmy, że im dłużej będzie parzony napar, tym kawa powinna być grubiej zmielona. Jeśli będziemy parzyć kawę grubo zmieloną zbyt krótko, wówczas otrzymamy kwaśny napój. Kawa długo parzona z drobno zmielonych ziaren da nam gorzki napar.

Temperatura wody

Do przyrządzenia espresso należy użyć wody o temp. 95°C, może być mniejsza, lecz nie niższa niż 88°C, ponieważ wtedy kawa nie zaparzy się całkowicie i będzie miała kwaśny posmak. Jeżeli kawę zalejemy wrzątkiem, musimy wziąć pod uwagę, że może być gorzka i niezbyt aromatyczna. Smacznego naparu kawy nie otrzymamy też, gdy będzie on rozwodniony. Taki słaby napar o nikłym aromacie i smaku otrzymamy, gdy zalejemy ziarenka kawy zbyt dużą ilością gorącej wody.

REKLAMA

Jak polepszyć jakość kawowego naparu?

Zbyt twardą wodę można zmiękczyć, stosując filtry. Jeśli macie zastrzeżenia dotyczące temperatury wody, którą zalewacie kawę, możecie kupić specjalny termometr, który pozwoli oznaczyć ciepłotę wody. Możecie również zainwestować w czajnik z miernikiem temperatury.

Podziel się: