Naleśniki są częstym pomysłem na pyszne i pożywne śniadanie, ale także deser, podwieczorek, a nawet obiad. Choć wiele osób zapewne się zdziwi, to do ich przygotowania wcale nie musimy używać jajek i mleka.
Z dżemem, białym serem, ale także w wytrawnej formie – sposobów na przygotowane naleśników jest mnóstwo. Kuchenne eksperymenty są dodatkową atrakcją, bowiem dzięki nim możemy przygotować ten pyszny posiłek bez użycia jajek i mleka.
Składniki:
3/4 mleka roślinnego
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki aquafaby (wody po ciecierzycy)
2 łyżki oleju
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy przez krótki czas. Następnie odstawiamy masę na około pół godziny, aby zgęstniało. W tym czasie smarujemy patelnię olejem, a następnie wylewamy na nią ciasto i smażymy naleśniki.
Przygotowane w taki sposób naleśniki są doskonałe zarówno w słodkiej, jak i słonej formie. W lodówce są w stanie wytrzymać nawet do 5 dni, dlatego można je również wykorzystać do przygotowania krokietów.