Naleśniki budyniowe na dwa sposoby – lekkie i pyszne. Które wybierzesz?

Naleśniki budyniowe
fot. Pixabay

Naleśniki budyniowe to znakomita alternatywa dla tych tradycyjnych, na samej mące. Robi się je tak samo łatwo, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Sprawdź, jak przygotować naleśniki budyniowe oraz z czym je serwować.

   

Dwie wersje naleśników budyniowych

Naleśniki budyniowe możemy zrobić na dwa sposoby. Pierwszy polega na dodaniu do ciasta proszku budyniowego, a drugi na podaniu ich z nadzieniem budyniowym. Bez wątpienia oba warianty są świetne. Zresztą sprawdź sam!

   

Przepis na naleśniki z dodatkiem proszku budyniowego do ciasta

Składniki:
1 szklanka mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
200 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
120 ml oleju lub rozpuszczonego masła
szklanka wody gazowanej

Przygotowanie:
Połącz wszystkie suche składniki, wlej do nich mleko i wymieszaj mikserem lub rózgą. Nieustannie mieszając, stopniowo dodawaj tłuszcz. Na końcu dodaj wodę – w takiej ilości, żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji (istnieje opcja, że nie zużyjesz jej całej). Na porządnie rozgrzanej patelni smaż naleśniki z każdej strony. Wyłóż je na talerz i serwuj z owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.

   

Naleśniki z budyniowym nadzieniem

Jeżeli jesteś entuzjastą budyniu, możesz go użyć nie tylko do masy naleśnikowej, ale zrobić z niego też pyszne nadzienie. Naleśniki budyniowe przyrządź według powyższej receptury. Po usmażeniu placków na środku każdego z nich umieść solidną łyżkę posłodzonej masy budyniowej (ugotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodaj trochę masła). Na końcu wierzch naleśników udekoruj według własnych upodobań, np. bitą śmietaną.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę