Naniosłam na zabrudzenia z barszczu i majonezu. Zniknęły z obrusu błyskawicznie

stół z potrawami świątecznymi
fot. screen Youtube / Polish Foodies

Gdy podczas kolacji wigilijnej lub rodzinnego spotkania nasz obrus zostanie poplamiony czerwonym barszczem, lub majonezem, możemy mieć problem z późniejszym dopraniem materiału. Najlepiej działać szybko, bo inaczej zabrudzenia się utrwalą, ale jeśli nie mamy takiej możliwości, to warto znać patenty na usuwanie starych plam. Sprawdzą się podbramkowej sytuacji.

REKLAMA

Jak uratować poplamiony barszczem obrus lub galową koszulę?

Po pierwsze, musisz działać szybko. Sięgnij po ręcznik papierowy i osusz nim zabrudzenie, ale nie pocieraj go, a jedynie nakładaj na siebie listki czystego ręcznika, aż przyswoją cały barszcz.

Alternatywą dla papierowego ręcznika jest… kromka jasnego pieczywa. Ubrudzony materiał opłucz chłodną wodą, jeśli chcesz zostawić nakrycie na stole, a następnie podłóż pod nie np. głębszy talerz, który będzie ochraniał blat.

Jeśli walczysz z plamą na bluzce, to akcja ratunkowa będzie łatwiejsza. Nanieś na nią trochę octu bądź soku z cytryny i odczekaj kilka minut. Połącz 1 szklankę chłodnej wody z łyżką płynu do naczyń i lekko pocieraj nieczystość. Na koniec spłucz preparat chłodną wodą. Jeszcze lepiej, gdy masz coś na zmianę. Wtedy dyskretnie się przeodziejesz, a stary ciuch lekko zapierzesz. Potem włóż bluzkę czy obrus do bębna pralki i zastosuj odplamiacz, a zabrudzenie zniknie.

REKLAMA

Czego nie robić z poplamioną barszczem bluzką?

Brudnego materiału nigdy nie osuszaj bardzo ciepłym powietrzem, np. z suszarki do włosów, gdyż ten zabieg tylko utrwala plamę. To samo dotyczy wkładania bluzki czy obrusa do suszarki elektrycznej – wcześniej musisz koniecznie wywabić plamę. Identycznie jest z innymi rodzajami plam, np. z kawy czy czerwonego wina.

Jak odratować obrus poplamiony olejem lub majonezem?

Tłuste plamy trzeba jak najprędzej zaprać w bardzo ciepłej wodzie. Jeśli poplamiony został obrus, to znów podłuż pod materiał głębszy spodek i wykonaj błyskawiczną przepierkę, nawet nie zdejmując nakrycia. Wcześniej jednak usuń przy pomocy noża pozostałości potrawy z tkaniny. Postaraj się robić to ostrożnie, aby nie wetrzeć majonezu czy oleju we włókna.

Wsuń pod obrus głębszy talerz i polej nieczystość gorącą wodą, a potem nanieś proszek do prania bogaty w enzymy lub płyn do naczyń. Dla lepszego efektu wlej jeszcze łyżkę białego octu i odczekaj 15 minut. Po tym czasie przepłucz zabrudzenie gorącą wodą. Osusz ręcznikiem i poczekaj, aż zupełnie wyschnie – tutaj także lepiej nie pomagać sobie gorącym powietrzem.

Podziel się: