Wśród wielu wiosennych roślin, to rzodkiewka plonuje chyba najwcześniej. Aby jednak chrupać to warzywo już na początku sezonu, warto wziąć pod lupę kilka kluczowych kwestii dotyczących siewu i pielęgnacji sadzonek w szklarni. Przyswój sobie kilka cennych porad, a udane zbiory masz jak w banku.
Najlepsze warunki siewu rzodkiewki
Rzodkiewkę możesz zbierać już na początku sezonu, o ile zagwarantujesz jej dogodne warunki w szklarni. Dobrze, aby oranżeria była ustawiona w miejscu mocno oświetlonym na działce. Jednak priorytetem jest temperatura powietrza w niej panująca. W ciągu dnia musi oscylować w granicach ok. 19°C, a w nocy nie może spadać poniżej 8°C. Ziemia także musi być właściwie podgrzana do mniej więcej 12-13°C, a jeśli chodzi o wilgotność, to powinna oscylować w zakresie od 65 do 75%. Rzodkiewka wschodzi już po upływie 3-5 dni, a więc szybko.
Jak przygotować nasiona?
Zanim wysiejesz nasiona rzodkwi, powinieneś dobrze je przyszykować. Spróbuj moczyć je przez kwadrans w niezbyt skoncentrowanym roztworze nadmanganianu potasu. Potem zanurz ziarenka w stymulatorze wzrostu, a po tym zabiegu przełóż na suchą szmatkę, aby wyschły. Później przystąp siewu.
Jak przygotować grunt?
Odpowiednia ziemia w szklarni to nie przelewki. Zanim zabierzesz się za wysiew przekop grządkę, a nawozy zaaplikuj minimum dwa tygodnie wcześniej. W sytuacji, gdy podłoże jest nadmiernie zbite, możesz poluzować je piaskiem rzecznym. Wystarczy, że wsypiesz go do gruntu (na 1 metr kwadratowy daj 1 wiadro piasku). Jeszcze przed siewem możesz przykryć ziemię folią na około tydzień, a wtedy nagrzeje się znacznie szybciej.
Jak siać nasiona?
Sprawdź, czy ziarenka są równo rozmieszczone. Dzięki temu nie pozwolisz na zbyt duże skupisko i sprawisz, że przyszłe nowalijki będą zdrowo rosły. Biorąc pod uwagę powyższe rady, będziesz zajadać soczyste i chrupiące rzodkwie jeszcze zanim sezon wystartuje na dobre.
Czytaj też: Koper wzejdzie 5x szybciej. Przed siewem namocz w tym nasiona