ShareInfo.plKulinariaNaukowcy alarmują: ta herbata zawiera groźne toksyny. Pije ją 90% Polaków

Naukowcy alarmują: ta herbata zawiera groźne toksyny. Pije ją 90% Polaków

herbata
fot. Pexels

Herbata choć zdrowa, to spożywana w nieumiarkowanych ilościach może szkodzić. Zawiera toksyny, których nadmiar zwiększa ryzyko chorób. Jaką herbatę należy ograniczyć i dlaczego? Koniecznie sprawdź.

REKLAMA

Ostrokrzew paragwajski to wiecznie zielony krzew rosnący w Ameryce Południowej. Surowcem zielarskim są liście i ogonki – zazwyczaj przyrządza się z nich napar znany jako yerba mate. Ten popularny na całym świecie napój świetnie zastępuje czarną, zieloną i czerwoną herbatę, a nawet kawę. Mate pobudza organizm i dodaje energii. Jednak naukowcy radzą na nią uważać. Oto powód.

Yerba mate zazwyczaj dostępna jest w sklepach w formie suszu do samodzielnego zaparzania. Napój ten jest znany ze swoich pobudzających właściwości. Może korzystnie wpływać na zdrowie. Obecne w roślinie substancje bioaktywne, potrafią wspomagać odporność, koncentrację i walkę z otyłością. Jednak herbata ziołowa ma też ciemną stronę.

Wyniki jednego z badań dotyczących wpływu yerba mate na zdrowie nie napawa optymizmem. Okazało się, że może ona działać kancerogennie. Spożywana w nieumiarkowanych ilościach zwiększa ryzyko rozwoju raka m.in. przełyku, płuc i żołądka.

Dlaczego ostrokrzew paragwajski może powodować raka?

Głównym winowajcą są kancerogenne substancje, takie jak wielopierieścieniowe węglowodory aromatyczne, w tym benzopiren. Te same substancje są obecne w dymie papierosowym czy wędzonych rybach. Powstają podczas procesu suszenia liści i ogonków ostrokrzewu paragwajskiego. Popularny napar do picia nie jest zupełnie zakazany, ale warto pić go z umiarem. Filiżanka wypita raz dziennie nie powinna zaszkodzić.

REKLAMA

Czytaj też: Zastosuj metodę czwórki. Kluski śląskie wychodzą tak dobre, że każdy poczuje różnicę

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA