Nie marnuj jedzenia! Dopóki jest świeże, zanieś je do jadłodzielni

Po Świętach zostaną ci w domu niezjedzone śledzie marynowane, smażony karp, ciasta, kapusta wigilijna, uszka, pierogi czy pieczony boczek? W żadnym razie nie wyrzucaj ich do kosza. Zrób dobry uczynek, oddając je do jadłodzielni i dzieląc się w ten sposób żywnością z osobami ubogimi czy bezdomnymi.

https://twitter.com/Jan_Kunert/status/1209811892107124741

Polacy w ciągu roku wyrzucają tony kupionej i niezjedzonej żywności oraz potraw, które z powodzeniem mogłyby pomóc ludziom pozostającym w złej sytuacji materialnej lub żyjącym w biedzie. Coraz częstsza u nas idea dzielenia się jedzeniem narodziła się w Niemczech w 2012 roku. Foodsharing szybko zyskał popularność na całym świecie.

Czytaj także:  Hołownia zbiera śmieci. Podczas godzinnego spaceru po lesie znalazł ponad 50 kg odpadów

https://twitter.com/TomaszGron/status/1209771253986410497

W nieodpłatnych jadłodzielniach można zostawić nadwyżki żywności lub się nią poczęstować. Skorzystać z niej może każdy, niezależnie od statusu społecznego. Taką jadłodzielnią jest na przykład lodówka ustawiona w miejscu publicznym, w pobliżu której stoją pudła z produktami, których nie trzeba przechowywać w lodówce.

https://twitter.com/PortalWroclawpl/status/1209025537915707392

Komentarze

Nie przegap najciekawszych wiadomości! Obserwuj nas w Google News.