Zalej orzechy mlekiem skondensowanym. Absolutny hit na deser
Pomysł na smaczny, kilkuminutowy deser jest na wyciągnięcie ręki. Ten przepis posmakuje wszystkim twoim bliskim. Nie wymaga pieczenia i wielkich zdolności kulinarnych. Potrzebne są tylko orzechy włoskie, mleko skondensowane i 2 inne dodatki. Wszystkie składniki mieszasz razem na patelni w prawidłowej kolejności, a potem zawijasz w papierze do pieczenia i podajesz jak roladki. Zapowiada się ciekawa uczta na deser. Poznaj przepis na elegancki smakołyk.
REKLAMA
Łatwy przepis, krótka lista składników, a efekt spektakularny
Podstawą deseru są orzechy włoskie i mleko skondensowane. Akurat sezon na orzechy właśnie się rozpoczął. Natomiast mleko zagęszczone można kupić w każdym supermarkecie. Zazwyczaj jest zamknięte w puszce. Nie jest produktem zbyt dietetycznym – zawiera sporo cukru i tłuszczu, ale w rozsądnych ilościach na pewno nie zaszkodzi sylwetce. Jest ono świetnym dodatkiem do deserów. Uwypukla ich smak, nadaje mlecznych nut i bardziej aksamitnej konsystencji. Wiele osób z pewnością degustowało w dzieciństwie mleko w tubce, więc dobrze zna jego smak.
Przy tym deserze pracy jest niewiele i idzie ona jak po maśle. To chyba wystarczająco mocne argumenty, by przetestować przepis.
Przepisy na deser z orzechów włoskich i mleka skondensowanego
Składniki:
1 puszka (380 g) mleka skondensowanego słodzonego
90 g orzechów włoskich
80 g białej czekolady
80 g suszonej żurawiny
REKLAMA
Opis wykonania:
Mleko skondensowane wlej patelnię, wrzuć czekoladę, podgrzewaj na niewielkim gazie. Potem wsyp suszoną żurawinę (lub inne suszone owoce, które lubisz) i orzechy.
Całość mieszaj i trzymaj na ogniu przez następne 3-4 minuty. Na stole rozłóż pergamin i umieszczaj na nim powstałą masę. Gdy się nieco wystudzi, zwijaj ją jak roladę.
Odstaw na 1-2 godziny, do stężenia. Krój na porcje i podawaj. Nadmiar przechowuj w chłodziarce.
REKLAMA