Naleśniki to znane wszystkim placuszki, które zazwyczaj smaży się na patelni. Pieczony naleśnik to bardziej puszysta wersja tej potrawy. Przepis na dutch baby wymyślono przeszło 100 lat temu i to całkiem przypadkowo. Jednak mieszkańcy USA tak go pokochali, że dzisiaj są jednym z najchętniej podawanych tam śniadań. Wypróbuj tę rewelacyjną recepturę. Pieczony naleśnik smakuje wybornie!
Dutch baby to przypomina trochę omlet, trochę naleśnik. Jest puszysty jak chmurka, pięknie pachnie i doskonale sprawdzi się jako pierwszy poranny posiłek – na słodko lub słono.
Dutch baby to niezbyt ścisły placek przygotowany z ciasta naleśnikowego, który przypomina omlet. Podczas obróbki cieplnej w piekarniku naleśnik wyrasta, nabiera puszystości, a brzegi ładnie się rumienią. W Stanach Zjednoczonych pieczony naleśnik jest zazwyczaj serwowany na śniadanie lub deser. Podaje się do niego cukier puder, dżem, owoce lub syrop klonowy. Nie jest trudny w wykonaniu, a jego składniki można dopasować do swoich preferencji, wsypując kakao, wanilię lub cynamon do masy jajecznej, a także borówki lub cząstki jabłek.
Przepis na pieczone naleśniki
Składniki:
2 jajka
85 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki cukru trzcinowego
115 ml mleka
5 g tłuszczu, np. oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzej do temp 200°C. Patelnię żeliwną (ewentualnie naczynie żaroodporne) włóż do piekarnika, aby się rozgrzała. Starannie wymieszaj w większym naczyniu jaja z mlekiem. Wsyp przesianą mąkę, sól i cukier. Wszystkie składniki wymieszaj do połączenia – masa powinna mieć lejącą, aksamitną teksturę. Odstaw ją na około pół godziny, aby odpoczęła.
Z pieca wyciągnij rozgrzane naczynie i powoli wysmaruj dno i boki tłuszczem. Wlej tam przyrządzone ciasto i piecz naleśnik przez ok. 20 minut, aby nabrał złocistego koloru. Na koniec ozdób go mieszanką cukru pudru z cynamonem, a także dowolnymi owocami. Smacznego.
Czytaj też: Dodaj to do chłodnika z botwinki. Wyjdzie doskonały w smaku