Produkty spożywcze
YouTube | Jordan Page, FunCheapOrFree

W ostatnim czasie wiele osób robi wszystko, aby w jak najmniejszym stopniu marnować żywność. Niestety, czasem zdarzy nam się zrobić zbyt duże zakupy, a potem spora ich część ląduje w koszu. Zobaczcie jednak, że nie wszystkie produkty trzeba bezwzględnie wyrzucić po przekroczeniu daty nadrukowanej na opakowaniu.

Warto o tym wiedzieć!

Jeśli na produkcie widnieje napis „należy spożyć do” to w takim wypadku, data zamieszczona tuż po nim jest obligatoryjna i po jej przekroczeniu bezwzględnie należy umieścić produkt w koszu. Taki zapis w szczególności znajdziemy na produktach nabiałowych czy też na mięsie i wędlinach.

Nieco inaczej przedstawia się sytuacja, kiedy na opakowaniu zamieszczony jest napis „najlepiej spożyć przed”. Takie oznaczenie spotkamy między innymi na produktach suchych, takich jak makarony, kasze, przyprawy. Napis ten zobaczymy także na żywności zamkniętej w słoikach i puszkach czy też na mleku pasteryzowanym.

Sprawdźmy dokładnie produkt przed spożyciem!

Jeśli produkt z napisem „najlepiej spożyć przed” był przez cały czas przechowywany w odpowiednich warunkach, nie był narażony na nasłonecznienie czy nagłe zmiany temperatur to wszystko powinno być z nim w porządku. Jeśli po jego otwarciu sprawdzimy, że produkt nie zmienił zapachu, ani konsystencji, to spokojnie można go spożyć. Pamiętajmy jednak, że gdy tylko zaobserwujemy pleśń czy brzydki zapach, nie ryzykujmy naszym zdrowiem i od razu wyrzućmy produkt!

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę