maszynka do mielenia mięsa

Kiedyś maszynka do mielenia była niezbędnym sprzętem w każdej kuchni. Obecnie odeszła trochę w zapomnienie, bo zastąpiły ją inne bardziej innowacyjne urządzenia. Mimo to starodawną maszynkę do dziś wykorzystuje mnóstwo osób. Okazuje się, że dzięki niej możemy przyrządzić pyszny deser.

Maszynkę do mięsa wielu smakoszy wspominana z nostalgią. Najczęściej służyła do mielenia mięsa, ale można wykorzystać ją również do słodkich wypieków.

Sekrety kultowej maszynki do mięsa

Dawniej maszynkę na korbkę można było kupić w prawie każdym sklepie mięsnym. To praktyczne urządzenie służyło do mielenia rozmaitych kawałków mięsa, z których można było stworzyć kotlety mielone lub swojskie kiełbasy. Okazuje się, że maszynka idealnie sprawdza się też w przypadku słodkich specjałów.

Słodkości z maszynki do mięsa?

Dzięki maszynce możemy przygotować ciasteczka jak z dawnych lat. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki:
2 żółtka
pół kg mąki pszennej tortowej
5 g kakao
2 g sody oczyszczonej
1 jajko
125 g cukru pudru
200 g gęstej śmietany
250 g masła
2 g proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
6 g cukru wanilinowego

Przygotowanie:
Przesiej do naczynia mąkę wraz z sodą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtko, całe jajko, kakao i trochę cynamonu. Składniki wzbogać o posiekane zimne masło i wszystko dobrze wymieszaj. Potem dodaj cukier waniliowy i śmietanę, po czym zacznij wyrabiać ciasto. Gdy będzie gładkie oraz sprężyste włóż je na 10 minut do chłodziarki. Do maszynki do mielenia przydatna będzie specjalna końcówka do ciastek bądź kiełbas. Umieszczaj w maszynce porcje ciasta, a z drugiej strony przechwytuj smakołyki. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do pieca nagrzanego do 180°C i piecz 20 minut.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna