Niezwykła wersja szarlotki bez pieczenia, którą musisz wypróbować, dzieci ją uwielbiają! Jest błyskawiczna w przygotowaniu, a jej smak jest przepyszny. Poznaj przepis.
Błyskawiczna szarlotka w nieco innej odsłonie. Warto ją przygotować, bo jest bardzo aksamitna i delikatna. Zrobisz ją bardzo szybko, bo nie wymaga pieczenia. Ten przepis jest obłędny!
Niezwykła wersja szarlotki bez pieczenia. Jej smak zachwyci każdego
Składniki:
Masa jabłkowa:
» 1 kg startych jabłek
» 200 g cukru
» 600 ml wody
» 2 budynie waniliowe
» pół łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
» 450 – 500 g ciasteczek petit
» 250 ml śmietanki 36%
» czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Jabłka obierz ze skórki, a potem zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przełóż je do garnka i dodaj cukier oraz 500 ml wody, następnie gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. W tym czasie wymieszaj budynie waniliowe w 100 ml wody i dodaj je do jabłek. Mieszaj energicznie i doprowadź całość do wrzenia. Ściągnij z ognia i dodaj cynamon. Odstaw do lekkiego przestudzenia, a w tym czasie przygotuj formę z papierem do pieczenia. Wyłóż na formie ciasteczka petit lub inne herbatniki.
Połowę masy jabłkowej wyłóż na warstwę ciasteczek, a potem ponownie ułóż ich warstwę na masie jabłkowej. Przykryj drugą warstwą jabłkową i znów połóż ciasteczka.
Śmietankę ubij, a potem wyłóż na ciasteczkową warstwę. Całość posyp startą czekoladą mleczną lub gorzką, następnie wstaw do lodówki.
I gotowe, smacznego!