Niezwykle delikatne ciasto na pierogi sprawi, że już zawsze będziesz korzystać tylko z tego przepisu. A wszystko to dzięki pewnemu składnikowi, który każdy zna. Sprawdź przepis i wypróbuj.
Pierogi to pyszne, ale czasochłonne danie, wymaga wyrobienia ciasta ręcznie. Najczęściej robione są z mięsem, z kapustą i grzybami, albo ruskie. Wiele osób kupuje pierogi mrożone, ale one nie smakują tak pysznie. Poznaj przepis, w którym największą rolę pełni składnik, który wszyscy znają i mają w swojej kuchni.
Niezwykle delikatne ciasto na pierogi – przepis
Ciasto na pierogi to najważniejszy element. Musi być cienkie, tak delikatne i miękkie, że będą rozpływać się w ustach. Okazuje się, że wystarczy dodać jeden składnik, aby ciasto było idealne. Sekretnym składnikiem jest woda mineralna gazowana. Dzięki niej ciasto jest puszyste i niezwykle smaczne.
Przepis na pierogi z wodą mineralną
Składniki:
» 2,5 – 3 szklanki mąki pszennej
» pół łyżeczki soli
» 1 szklanka gazowanej wody
» 1 jajko
» pół łyżeczki cukru
» 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do miski wbij jajko, następnie dodaj wodę gazowaną, dodaj cukier, sól i olej. Wszystko wymieszaj bardzo dokładnie i powoli. Przesiej mąkę przez sito i dodawaj stopniowo do masy, następnie ciągle mieszaj.
Wyrób ciasto ręcznie do momentu, aż będzie gładkie, a potem owiń je w folię spożywczą, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 20-30 minut. Po tym czasie możecie je rozwałkować, a potem lepić pierogi.