Niezwykle delikatne ciasto na pierogi. Sekret tkwi w jednym składniku

Niezwykle delikatne ciasto na pierogi

Niezwykle delikatne ciasto na pierogi sprawi, że już zawsze będziesz korzystać tylko z tego przepisu. A wszystko to dzięki pewnemu składnikowi, który każdy zna. Sprawdź przepis i wypróbuj.

REKLAMA

Pierogi to pyszne, ale czasochłonne danie, wymaga wyrobienia ciasta ręcznie. Najczęściej robione są z mięsem, z kapustą i grzybami, albo ruskie. Wiele osób kupuje pierogi mrożone, ale one nie smakują tak pysznie. Poznaj przepis, w którym największą rolę pełni składnik, który wszyscy znają i mają w swojej kuchni.

Niezwykle delikatne ciasto na pierogi – przepis

Niezwykle delikatne ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi to najważniejszy element. Musi być cienkie, tak delikatne i miękkie, że będą rozpływać się w ustach. Okazuje się, że wystarczy dodać jeden składnik, aby ciasto było idealne. Sekretnym składnikiem jest woda mineralna gazowana. Dzięki niej ciasto jest puszyste i niezwykle smaczne.

REKLAMA


Przepis na pierogi z wodą mineralną


Składniki:

» 2,5 – 3 szklanki mąki pszennej
» pół łyżeczki soli
» 1 szklanka gazowanej wody
» 1 jajko
» pół łyżeczki cukru
» 4 łyżki oleju

REKLAMA

REKLAMA

Przygotowanie:

Do miski wbij jajko, następnie dodaj wodę gazowaną,  dodaj cukier, sól i olej. Wszystko wymieszaj bardzo dokładnie i powoli. Przesiej mąkę przez sito i dodawaj stopniowo do masy, następnie ciągle mieszaj.

Wyrób ciasto ręcznie do momentu, aż będzie gładkie, a potem owiń je w folię spożywczą, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 20-30 minut. Po tym czasie możecie je rozwałkować, a potem lepić pierogi.

Podziel się: