Niezwykłe zastosowanie obierek po pieczarkach, o którym mało kto ma pojęcie. Zazwyczaj obierki lądują od razu w koszu na śmieci. Okazuje się, że to błąd, sprawdź dlaczego.
Pieczarki to pyszne grzyby, które składają się w większości z wody, są idealne jako dodatek do potraw, takich jak: bigos, zapiekanki, zupy, sosy i wiele innych. Wiele osób obiera pieczarki ze skórki, którą odruchowo wyrzuca do kosza. Okazuje się, że to błąd, ponieważ obierki mają rewelacyjne zastosowanie w kuchni i nie trzeba ich wyrzucać.
Niezwykłe zastosowanie obierek po pieczarkach. Nie wyrzucaj ich do kosza
Zanim przejdziemy do obierania, warto dowiedzieć się kiedy trzeba obierać pieczarki – o tym pisaliśmy w tym artykule. Przed obraniem należy je dokładnie umyć. Czyste obierki po pieczarkach mają rewelacyjne zastosowanie w kuchni – poprawiają smak rosołu i dzięki temu stanie się on bardziej smaczny i aromatyczny.
Wystarczy podsmażyć obierki na patelni z dodatkiem odrobiny cukru. Kiedy się skarmelizuje trzeba dodać je od razu do zupy i wymieszać. Podsmażone w ten sposób obierki pieczarek można wykorzystać także do sosów, placków ziemniaczanych, kotletów mielonych.
Warto zapamiętać ten patent, bo dzięki niemu nic się nie marnuje!