Nigdy nie smaż pączków w ten sposób, bo przez to wyjdą niesmaczne, a czasem nawet surowe w środku i przesiąknięte tłuszczem. Ten błąd popełnia prawie każdy. Sprawdź, czy też tak robisz.
Pączki to tradycyjny polski wypiek. Zwykle nadziewane dżemami, marmoladą lub innymi słodkimi składnikami i pokryte cukrem pudrem lub polewą. Często spożywa się je w Tłusty Czwartek, czyli w czwartek przed Środą Popielcową, w ramach obchodów karnawału. Wiele osób przygotowuje je samodzielnie, ale często popełniany jest jeden katastrofalny błąd. Przez to pączki wychodzą niezbyt smaczne, surowe i ociekające tłuszczem.
Nigdy nie smaż pączków w ten sposób. Psujesz ich smak
Przygotowując pączki, nawet najlepiej wyrośnięte ciasto może w efekcie końcowym wyjść niesmaczne i co najgorsze surowe. Wiele osób popełnia błąd nie zwracając uwagi na temperaturę tłuszczu, na którym smażone będą pączki. Okazuje się, że jest to najbardziej istotne. Dzięki odpowiedniej temperaturze wyjdą idealne na zewnątrz i w środku. Powstaje wtedy tradycyjna obwódka wokół pączka. Jak sprawdzić czy temperatura jest już idealna i można smażyć?
Wystarczy, że wrzucisz kawałek ciasta i zaobserwujesz w jakim tempie się wysmaża. Jeśli po wrzuceniu ciasto od razu będzie ciemniało, to znaczy, że trzeba zmniejszyć ogień. Pączek musi być wysmażony równomiernie, dlatego trzeba obracać go najlepiej co 1 minutę. Wtedy obwódka będzie idealna, a pączek mięciutki, lekki i z chrupiącą skórką. Pamiętaj także o dodaniu do ciasta spirytusu, bo dzięki temu ciasto nie wchłonie nadmiernej ilości tłuszczu.
Jeśli masz problem z określeniem temperatury to warto zaopatrzyć się w termometr kuchenny. Sprawdź też najlepszy przepis na puszyste pączki – pisaliśmy o tym tutaj.