puszyste pączki drożdżowe
fot. Pxhere

Fantastyczny przepis na pączki domowe, jaki tylko można mieć, wychodzą lekkie i puszyste. Pączki drożdżowe są wspaniałe na Tłusty Czwartek. Ty oraz Twoi goście na pewno będziecie zachwyceni ich smakiem i lekkością. Wypróbuj ten przepis i rozkoszuj się własnoręcznie zrobionymi pączkami.

Chyba każdy z nas jadł bardzo smaczne pączki prosto z cukierni, albo robione przez nasze niezastąpione babcie.

Puszyste pączki drożdżowe – przepis

Składniki:

500 g mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
4 żółtka średnich jajek
40 g cukru
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
1/4 kostki masła
szczypta soli
2 łyżki spirytusu lub rumu – można pominąć
1 litr oleju do smażenia pączków

Przygotowanie:

Zrób zaczyn. Ze składników na ciasto odejmij po łyżce mąki, cukru i 3 łyżki ciepłego mleka, a także całe 25 gramów świeżych drożdży. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i postaw w ciepłe miejsce na minimum 15 minut.

Do dużej miski wsyp resztę mąki pszennej. Dodaj szczyptę soli, cztery żółtka jajek, 50 gramów roztopionego, letniego masła oraz dwie łyżki cukru. Wlej też niecałą szklankę ciepłego mleka i zaczyn. Dodaj dwie łyżki spirytusu, rumu lub wódki.

Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto na pączki minimum 5 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Ciasto będzie się nadal przyklejało do ścianek miski. Takie ciasto pozostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą albo folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę.

Przygotuj stolnicę. Wysyp na nią trochę mąki oraz przełóż na nią wyrośnięte ciasto, a następnie lekko je rozwałkuj na grubość około 2,5 cm. Zacznij wycinać pączki. Układaj je jeden przy drugim na lekko oprószonej mąką desce. Resztki z ciasta, które zostały po wycinaniu znów lekko zagniataj, wałkuj i wycinaj. Postaraj się używać jak najmniej mąki do podsypywania. Przygotowane krążki przykryte ściereczką odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Przygotuj średniej wielości garnek. Wlej do niego świeży olej i rozgrzej. Wrzucaj pączki i smaż z dwóch stron na złoty kolor.

Domowe pączki są już gotowe! Możesz je po usmażeniu nadziać marmoladą lub gęstym dżemem czy musem owocowym oraz polukrować. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę