Wyjątkowe badania potwierdziły przypuszczenia naukowców. Ci, używając jadu z 312 pszczół miodnych i trzmieli, pochodzących z zachodniej Australii, Irlandii i Anglii, przetestowali wpływ jadu na kliniczne podtypy raka piersi, w tym: potrójnie ujemnego raka piersi, który ma ograniczone możliwości leczenia.
Celem badań dr Ciara Duffy z Instytutu Badań Medycznych Harry’ego Perkinsa i Uniwersytetu Australii Zachodniej, było zbadanie przeciwnowotworowych właściwości jadu pszczelego i składnika składowego, melityny, na różne typy komórek raka piersi.
Wyniki są zaskakujące! Jak informuje redakcja Wprost, naukowcy testowali jad pszczoły na normalnych komórkach piersi i komórkach z klinicznych podtypów raka piersi: raka piersi z dodatnim receptorem hormonalnym, wzbogaconym w HER2 i potrójnie ujemnym. Wyniki eksperymentu wykazały, że jad pszczoły szybko niszczy potrójnie ujemny rak piersi i komórki raka piersi wzbogacone w HER2.
Okazuje się ponadto, że specyficzne stężenie jadu pszczelego może wywołać 100% śmierć komórek rakowych, przy minimalnym wpływie na normalne komórki. Co ciekawe, trwa to 60 minut.