Noże błyszczą jak nowe, a rdza zniknęła. Użyłam 1 produktu z lodówki

noże kuchenne
fot. screen Youtube / A.G. Russell Knives

Jak skutecznie usunąć rdzę z kuchennych noży? Kupowanie specjalnych preparatów do mycia wcale nie będzie konieczne. One zazwyczaj są kosztowne i składają się w głównej mierze z chemii, która wpływa niekorzystnie na zdrowie. Alternatywną dla sklepowych gotowców jest ekologiczny preparat czyszczący, który stworzysz w kilka chwil z zaledwie 2 produktów. Musisz je połączyć i włożyć do mieszanki swoje stare noże, a po kilkunastu minutach odzyskają dawny blask.

REKLAMA

Sztućce wysokiej jakości mogą nam służyć przez dziesiątki lat, o ile właściwie o nie zadbamy. Inaczej już po upływie kilku lat mogą ulec deformacji, korozjom lub poważnemu stępieniu. Aczkolwiek nawet cykliczne ostrzenia i mycie mogą czasami nie uchronić powierzchni noży przed rdzą. Jeśli miałeś lub masz z tym do czynienia, nie wpadaj w panikę.

Nie wyrzucaj akcesoriów. Poza tym nie musisz też szorować ich luksusowymi specyfikami ze sklepu, w których z reguły aż roi się od szkodliwej chemii. Do perfekcyjnego stanu doprowadzisz sztućce w inny sposób. Sięgnij po pewien owoc, który na 90% masz w swojej chłodziarce. Dodaj do niego jeszcze jeden darmowy produkt i włóż zardzewiałe akcesoria kuchenne do takiej mieszanki na 10 minut. Gdy je wyciągniesz, od razu zobaczysz coś niebywałego! Odzyskają dawny blask i nie będzie już widać na nich śladów rdzy.

Zanurz w tym noże. Po 10 minutach będą jak nowe

Nie musisz co kilka lat wymieniać sztućców na nowe. Wystarczy, że usuniesz z nich nieestetyczną rdzę. Zrób błyskawiczną kąpiel dla swoich noży. Dodaj do wody sok z cytryny (na 1 porcję wody przeznacz 1 porcję soku), a potem przelej miks do wyższej szklanki i zanurz tam noże, które chcesz odświeżyć. Po upływie 10-15 minut wyciągnij akcesoria, przemyj je czystą wodą i wytrzyj szmatką do sucha.

REKLAMA

Nie masz w domu cytryny? Nic straconego. Do usuwania rdzy ze sztućców możesz użyć ziemniaka. Wystarczy, że wbijesz ostrze noża w warzywo, a za sprawą obecnego w nim kwasu szczawiowego rdza zostanie usunięta.

Jak ochronić noże kuchenne przed rdzą? Sięgnij po artykuł z kuchni

Sztućce możesz też zaimpregnować. Ale i tym razem nie ma potrzeby stosowania drogich środków ze sklepu. Lepszym i bardziej ekonomicznym pomysłem jest użycie oleju roślinnego. Co parę tygodni przecieraj nim ostrze noży, a z pewnością zachowają nienaganny stan przez wiele lat.

Podziel się: