Nuda w lodówce? Zrób pyszne smarowidło!

REKLAMA

Czasem choćby lodówka była zapełniona po sam brzeg, to nie mamy na nic ochoty. Wszystko nam się przejadło, stało się nudne. Może wtedy warto spróbować świetnego przepisu na smarowidło warzywno – orzechowe?

Smarowidło warzywno – orzechowe to świetna alternatywa dla dostępnych w sklepach past. Można ją przyrządzić samemu z prostych składników. Położona na chleb jest dobrą propozycją na śniadanie lub kolację. Jest zdrowa, i co najważniejsze – pyszna! Można przygotować od razu sporą ilość, bo czas wykonania nie jest krótki, ale smarowidło spokojnie można trzymać w lodówce dłuższy czas.

REKLAMA

Do jej przygotowania należy przygotować: 1 jajko, 100 ml oleju, 2 duże marchewki, 2 pietruszki, 1 białą część pora, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklankę orzechów laskowych, 2 gałązki selera naciowego, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół włoskich, 1 łyżeczkę suszonej pietruszki, 1/2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz.

Przygotowanie smarowidła zaczynamy od obrania marchewki i pietruszki a następnie starcia na grubych oczkach. Seler naciowy należy pokroić w plasterki, a czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić pokrojone w półplasterki pory, po czym dodać liście laurowe i ziele angielskie. Trochę podsmażyć. Dodać rozdrobnione warzywa i 1 łyżkę wody, po czym zmniejszyć ogień i dusić 15 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszać. Pod koniec wyciągnąć ziele angielskie i liście laurowe. Kaszę jaglaną przepłukać i przelać wrzątkiem. Zalać ją 1,5 szklanki wody, dodać 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę oleju. Po zagotowaniu zamieszać i ugotować do miękkości.

REKLAMA

Kiedy pierwszy etap za nami. Teraz należy do dużej miski włożyć miękkie warzywa, kaszę, rozdrobnione orzechy, resztę oleju, sos sojowy, suszoną pietruszkę, zioła włoskie, tymianek, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę, sól i pieprz. Wszystko wymieszać i zmielić dwa razy przez maszynkę. Dodać jajko, jeszcze raz dobrze wymieszać i doprawić.

Trzeci etap zaczynamy od wysmarowania keksówki olejem i obsypania bułką tartą. Następnie należy przełożyć masę. Piec godzinę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Gdy wierzch będzie miał złoty i rumiany kolor, smarowidło jest gotowe.

Podziel się: