Obierasz ziemniaki przed ugotowaniem? Popełniasz duży błąd

Obierasz ziemniaki przed ugotowaniem
Pixabay

Obierasz ziemniaki przed ugotowaniem? To błąd popełniany przez większość osób. Dlaczego nie powinno się tego robić? Sprawdź!

REKLAMA

Ziemniaki to nieodłączny element wielu dań obiadowych. Można przygotować z nich krokiety, kuleczki z serem, kluski śląskie i wiele innych. Wiele osób obiera je ze skórki przed ugotowaniem. Okazuje się, że to najczęściej popełniany błąd. W dalszej części artykułu wyjaśniamy dlaczego nie powinno się tego robić.

Obierasz ziemniaki przed ugotowaniem? Nie rób tego!

REKLAMA

Ziemniaki powinno gotować się wraz ze skórką. Obierając je wcześniej pozbawiamy ich smaku i wartości odżywczych. Jeśli chcesz, by ziemniaki smakowały obłędnie, to wystarczy je dokładnie wyszorować pod wodą i naciąć dookoła nożem skórkę. Po ugotowaniu wystarczy zsunąć skórkę – odejdzie bardzo gładko.

Ugotowane w ten sposób ziemniaki mają pyszny smak, a w połączeniu z sosem lub innymi dodatkami są obłędne. Dzięki temu również podkreślają aromat i smak całego dania. Następnym razem zastosuj ten patent, a nie pożałujesz! Smak cię z pewnością zachwyci.

REKLAMA

Podziel się: