ciasto Wenus
fot. screen Youtube / MCK Żywiec

Pomysł na prosty, a zarazem pyszny deser? Ciasto Wenus spodoba się każdemu amatorowi słodyczy. Puszysty biszkopt z dodatkiem słodkiej śmietanowej masy oraz dżemu owocowego skradnie wasze serca. Ciasto koniecznie posypcie prażonym kokosem.

Chociaż receptura na ciasto wenus nie jest skomplikowana, to jego przygotowanie wymaga trochę czasu. Zanim biszkopt się upiecze, wy możecie zabrać się za przyrządzanie masy i galaretki. Gotowy deser wynagrodzi wam cały wasz wkład.

Prosty przepis na ciasto Wenus

Składniki na biszkopt:
1 szklanka drobnego cukru
6 jajek
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej tortowej

Składniki na krem:
500 ml śmietanki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
250 g twarogu sernikowego
2 galaretki cytrynowe
dżem truskawkowy

Składniki na prażony kokos:
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
1/2 kostki margaryny

Sposób wykonania:
Zaczynamy od przyrządzenia biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek, te pierwsze ubijamy z cukrem na sztywno, natomiast żółtka i obie przesiane mąki dodajemy potem. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 45 minut. Po wystudzeniu przekrawamy biszkopt wzdłuż na dwa blaty równej grubości.

Twaróg wraz z cukrem miksujemy, w osobnym naczyniu ubijamy zimną kremówkę. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody, a gdy będą już delikatnie tężeć, łączymy wszystkie składniki kremu. Potem powstały krem wykładamy na dolną część biszkoptu, przykrywamy drugim plackiem.

Na patelni rozpuszczamy margarynę, wsypujemy do niej wiórki kokosowe i cukier, podsmażamy masę kokosową, aż się zezłoci. Wierzch ciasto biszkoptowego smarujemy dżemem truskawkowym i oprószamy prażonym kokosem. Smacznego.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę