Zazwyczaj odcedzamy makaron nad zlewem. Okazuje się, że woda od ugotowanego makaronu pozwala usprawnić kolejne etapy gotowania. Dlatego nie warto jej wylewać!
Makaron, którego podstawowym składnikiem jest mąka, w trakcie gotowania uwalnia do wody skrobię. Woda po gotowaniu makaronu jest mętna i zabarwiona na biały kolor. To właśnie dzięki skrobi, która ma właściwości emulgujące. Taka woda jest najlepszą bazą do sosu.
Jak informuje gazeta.pl dzięki użyciu wody z gotowania makaronu, do przyrządzenia sosu, możemy uniknąć oddzielania tłuszczu, od reszty składników. Dzięki temu sos do makaronu zachowa jednolitą konsystencję.
Dlatego warto przed odcedzeniem makaronu, przelać do innego naczynia kilka łyżek wody, aby móc ją później wykorzystać. Nie warto również płukać makaronu po ugotowaniu. Dzięki temu sos lepiej do niego przylegnie.