Odkąd poznałam ten trik, obieram buraki 2x szybciej. Oszczędzam czas i nerwy

obrane buraki
fot. Pixabay

Obieranie warzyw potrafi być mozolne i często zabiera nam mnóstwo czasu. Ponadto wielu ludzi nienawidzi tej czynności. Najwięcej kłopotu sprawiają przede wszystkim warzywa w kolorze czerwonym, ponieważ zazwyczaj chlapią i barwią. Zobacz, jak w ekspresowym tempie obrać buraki.

REKLAMA

Patent na błyskawiczne obranie buraków

Buraczki są bardzo zdrowe: to bogactwo wielu wartościowych substancji pokarmowych i witamin. Sok z tego warzywa przyspiesza metabolizm i funkcjonowanie układu trawiennego, w dodatku eliminuje z organizmu toksyny. Z tego powodu warto pić go systematycznie, zwłaszcza jeśli troszczymy się o swoje zdrowie i sylwetkę. Niestety obieranie buraków nie należy do najprzyjemniejszych zadań. Cierpią na tym nie tylko ręce, ale i wszystkie rzeczy znajdujące się w pobliżu – są wręcz fioletowe! Na szczęście ten pomysłowy trik sprawi, że zapomnisz o wszystkich powyższych nieprzyjemnościach, a skórkę zdejmiesz w kilku prostych krokach:

Na początku garnek średniej wielkości wypełnij wodą do połowy i zagotuj ją. Buraki dobrze wyczyść, a potem wrzuć je do wrzątku. Gotuj warzywa do czasu, aż zmiękną (trwa to zwykle 50-70 minut). Co kilka minut sprawdzaj, czy są miękkie. Gdy już dojdą, to po odcedzeniu zahartuj je w chłodnej wodzie. Sięgnij po zwinny nożyk i usuń zdrewniałą nasadę bulwy. Teraz delikatnie podważ skórkę – powinna zejść bez oporu.

Jak szybko ugotować buraki?

Tradycyjne gotowanie buraków w garnku z wodą możne trwać bardzo długi czas. Tymczasem proces ten można w łatwy sposób przyspieszyć. Buraki zmiękną dużo szybciej, dzięki czemu nie będziesz musiał przebywać w kuchni ponad godzinę i czekać, aż dojdą. Etap obróbki cieplnej możesz przeprowadzić też w mikrofalówce. Weź plastikowy pojemnik z pokrywką przeznaczony do podgrzewania żywności i wlej do niego ok. 150 ml wody. Włóż tam kilka czystych buraków i podgrzewaj je w urządzeniu przez 10 minut. Moc ustaw na ok. 1000 W. Po tym czasie sprawdź, czy warzywa w kuchence już zmiękły. Jeśli nie, to podgrzewaj je jeszcze przez parę minut.

REKLAMA

Czytaj też: Wyjmij z kieszeni. Tak sprawdzisz świeżość jajka w sklepie

Podziel się: