
Sezon na ogórki zbliża się ku końcowi. Miłośnicy tych warzyw pragną, by trwał jak najdłużej. W zdrowym wzroście i dorodnym plonowaniu pomagają zabiegi pielęgnacyjne takie jak nawożenie, podlewanie, odchwaszczanie czy eliminacja szkodników. Podpowiadamy, czym karmić ogórki, aby dawały pyszne i chrupiące plony jeszcze przez kilka tygodni.
W sierpniu ogórki na wielu plantacjach są zupełnie wyczerpane. Zapas minerałów takich jak magnez, fosfor czy potas, został już zużyty, a przez to rośliny zaczynają powoli „zwijać manatki”. Ogrodnicy smucą się, bo nie chcą jeszcze kończyć sezonu. Wszystkie niezbędne mikroelementy warto dawać ogórkom przez cały okres wegetacyjny. Ten naturalny nawóz z pieczywa jest ich dobrym źródłem.
Nawóz przedłużający owocowanie. Zrobisz go z czerstwego chleba
Bazą domowego nawozu do ogórków jest pieczywo nie pierwszej świeżości, najlepiej z mąki razowej lub żytniej. Nie powinno w nim być substancji konserwujących i innych dodatków, typu pestki słonecznika czy przyprawy.
Przygotowanie nawozu
Umieść w wiadrze dziesięć kromek chleba. Dolej trzy litry wody, osłoń gazą i zwiąż sznurkiem. Odstaw nawóz na bok – po mniej więcej 1 tygodniu powinien nadawać się do użytku. W ciepłym środowisku fermentacja zachodzi szybciej. Gotową odżywkę rozwodnij – optymalna proporcja to 1 część preparatu i 9 części wody. Mieszaniną podlewaj uprawy ogórków co 14 dni.
Półmetek lata to idealny moment, by wszcząć nawożenie przedłużające owocowanie. Rośliny dostaną zastrzyk nowej energii i będą plonować z przytupem. Będziesz przynosić z warzywnika kilogramy smacznych ogórków jeszcze przez szmat czasu.
Czytaj też: Żaden kleszcz się nie uchowa, gdy postawisz to w swoim ogródku