Karol Okrasa i kapuśniak
fot. screen Youtube / KuchniaLidla.pl / screen Youtube / Always Yummy!

Kapuśniak to zupa, którą Polacy zajadają się bardzo często. Karol Okrasa proponuje przyrządzenie tej potrawy z nieoczywistym dodatkiem, którym jest kasza gryczana. Z kwaśnym specjałem ziarno komponuje się fantastycznie! Receptura jest tak prosta, że każdy bez problemu sobie z nią poradzi.

Prawdopodobnie nikt nie odmówi sobie pysznego kapuśniaku. Karol Okrasa zna wszystkie sekrety tej kultowej zupy. Zachęca, aby przygotować ją ze składników wysokiej jakości i wzbogacić o kaszę gryczaną. Wtedy danie będzie smaczniejsze, bardziej sycące, a do tego zdrowsze. Warto spróbować.

Przepis Karola Okrasy na kapuśniak z dodatkiem kaszy gryczanej

Składniki:
20 dag palonej kaszy gryczanej
0,5 kg kiszonej kapusty wraz z sokiem
1,5-2 litry wywaru z kaczki
pieprz i sól do smaku
2 łyżki majeranku
1-2 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia

Sposób wykonania:
Podgrzej bulion z kaczki. W oddzielnym garnku ugotuj opłukaną kaszę gryczaną. Jeżeli nie odpowiada Ci specyficzny posmak palenia – sięgnij po ziarno białe, które ma znacznie delikatniejszy smak i na dodatek jest zdrowsze.

Kapustę kiszoną odsącz z soku, ale nie wylewaj go. Posiekaj warzywo, a następnie przełóż na patelnię z odrobiną oleju i wrzuć pozbawiony łupiny zmiażdżony czosnek. Wszystko dopraw niewielką ilością soli i pieprzu, podgrzewaj przez moment.

Przenieś składniki do garnka z wywarem i dodaj wcześniej odstawiony sok z kiszonki. Wsyp majeranek i gotuj na małym gazie. Jak tylko kapusta zmięknie, zupę dopraw pieprzem i solą, a potem wykładaj na talerze wraz z kaszą gryczaną, smacznego.

Wskazówka:
Kucharz w przepisie używa bulionu z kaczki, ale możesz go zastąpić też innym, ulubionym. Pamiętaj, aby właściwie dobrać przyprawy.


Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę