Olej jojoba ma niesamowite właściwości. Poznaj jego zastosowanie

Olej jojoba

Olej jojoba jest otrzymywany z nasion Simmondsia chinensis, czyli wiecznie zielonych krzewów, a uzyskana mieszanina ma postać ciekłego wosku. Ma bladożółtą, niemal przezroczystą barwę, prawie niewyczuwalny aromat.

   

Z uwagi na wyjątkowe właściwości, olejek jojoba może być przydatny, jeśli:
-masz dosyć wysuszoną skórę i chcesz ją nawilżyć;
-szukasz preparatu wspierającego leczenie chorób skóry;
-chcesz sprawnie pozbyć się makijażu;
-masz cienkie, słabe i przetłuszczające się włosy;
-masz skórę trądzikową;
-chcesz opóźnić proces starzenia się skóry;
-pragniesz przyspieszyć porost włosów;
-szukasz specyfiku, który pomoże na popękane i spierzchnięte wargi;
-masz rozstępy;
-chcesz przyspieszyć gojenie się ran, również tych wywołanych oparzeniami;
-masz popękane pięty;
-masz słabe i zniszczone paznokcie.

Obecność wartościowych składników: witamin, alkoholi, nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, skwalenu i fitosteroli, mających zbawienne działanie lecznicze, powoduje, że wosk jest skuteczny, a jednocześnie wszechstronny.

   

Olej jojoba – działanie

Systematyczne stosowanie olejku jojoba pomaga zagęścić tkankę skórną (za sprawą witaminy E) i pomaga niwelować zmarszczki. Olejek zaaplikowany na skórę może regulować gruczoły łojowe, których nieodpowiednie działanie prowadzi do wielu zmian skórnych. Specyfik doskonale sprawdzi się w przypadku skóry suchej, gdyż zapewnia jej optymalne nawilżenie i równocześnie nadaje cerze pięknego blasku. Dodatkowo wpływa też korzystnie na włosy – wnika w ich struktury i bardziej je odżywia. Poza tym, sprawia, że włosy są mocniejsze, lepiej nawilżone i gęstsze. Ponadto olejek rozsmarowany na skórze głowy umacnia cebulki włosowe i zabezpiecza przed powstawaniem łupieżu.

Olej jojoba jest najczęściej stosuje się jako:
-kosmetyk w formie nierozcieńczonej do pielęgnowania włosów, cery i całego ciała;
-uzupełnienie do niektórych olejów roślinnych – wydłuża ich trwałość;
-składnik w olejkach eterycznych, których używa się np. w aromaterapii.

   

Olej jojoba używa się zarówno jako krem na dzień, jak i na noc. Nie wywołuje reakcji alergicznych, ani nie podrażnia skóry, więc mogą stosować go osoby, które mają wrażliwą cerę. Nieskazitelne rezultaty przynosi aplikowanie olejku na noc.

→ TUTAJ KUPISZ OLEJ JOJOBA W NAJLEPSZEJ CENIE!

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News