Olej pieni się w trakcie smażenia faworków i w efekcie ich smak staje się gorzkawy? Okazuje się, że wiele osób popełnia 1 katastrofalny błąd, który wpływa na całokształt tej popularnej przekąski.
Wielkimi krokami zbliża się najbardziej słodkie i kaloryczne święto pączków i faworków – Tłusty Czwartek! Z pewnością jest to najbardziej lubiany przez nas dzień w roku, ponieważ odpuszczamy sobie liczenie kalorii. Oprócz pączków, zaraz na drugim miejscu są faworki, znane też jako chrusty. Są chrupiące i rewelacyjne w smaku, idealne do seansu filmowego albo do filiżanki kawy. Ich przygotowanie jest proste, ale większość osób popełnia jeden błąd podczas ich zawijania. O co chodzi? Przeczytaj dalej.
Olej pieni się w trakcie smażenia? Wyeliminuj ten błąd, a problem zniknie
Błędem jest obsypywanie faworków mąką – to właśnie przez nią często mają one nieciekawy, lekko gorzki smak. W połączeniu z wysoką temperaturą tłuszczu mąka szybko się przypala osiadając na dnie garnka. Przez to nasza przekąska szybko stanie się spalona zamiast nabrać pięknego i złocistego koloru oraz chrupiącego smaku.
Boisz się, że ciasto będzie kleić się w trakcie wałkowania? Niepotrzebnie!
Aby ciasto nie przywierało do blatu, ani wałka, wystarczy położyć je na warstwę papieru do pieczenia i przykryć drugą warstwą. Dzięki temu nic nie przyklei się do wałka, a w dodatku zaoszczędzimy czas na sprzątaniu. Warto pamiętać o tych prostych trikach. Dzięki temu olej nie będzie się pienił i pryskał.
Sprawdź też rewelacyjny przepis na faworki, które wychodzą za każdym razem. Pisaliśmy o tym tutaj.