olej pryska na patelni
fot. Pixabay

Podczas smażenia różnych potraw, wielu osobom zdarza się, że olej pryska na patelni, co potrafi mocno zirytować. Kuchnia staje się cała tłusta oraz co gorsza istnieje ryzyko poparzenia się. Na szczęście są proste i skuteczne sposoby, aby temu zapobiec!

Dlaczego olej pryska na patelni?

Winna pryskaniu tłuszczu na rozgrzanej patelni jest woda. Wystarczy jedna kropla, aby doprowadzić do eksplozji. Pod wpływem wzrostu temperatury woda zaczyna parować, a jeśli jej kropla ulegnie zamknięciu w warstwie tłuszczu, popróbuje się stamtąd wydostać i dochodzi do wybuchu. Skutkiem tego jest to, że woda wyparowuje, a olej zalewa kuchnię.

Aby temu zapobiec, trzeba sprawdzić przed smażeniem, czy na powierzchni patelni nie ma wody. W tym wypadku należy porządnie wytrzeć patelnię po umyciu. Do tego dobrze sprawdzi się ręcznik papierowy, który idealnie wchłania ciecz. Czasami jednak mimo dobrego wytarcia jest tak, że zostaną jeszcze mikrokropelki wody. Co zrobić, aby ich nie było?

Jak skutecznie pozbyć się wody z patelni?

Wystarczy do tego zwykła sól. Należy wysypać łyżeczkę na patelnię, a potem wlać na nią olej i rozgrzać. Sól jest higroskopijna, czyli pochłania wodę. Poprzez jej zastosowanie płyn zostanie zamknięty wewnątrz, a olej nie będzie pryskał.

Przydać może się również ocet. Powinno się zwilżyć nim np. kawałek ręcznika papierowego, a potem dokładnie przetrzeć powierzchnię patelni. Ocet, tak samo jak sól, wchłania płyny, zatem dobrze sprawdzi się w przypadku „osuszania” patelni.

Przed smażeniem osusz także mokre produkty

Mięso i warzywa przed położeniem na patelnię powinny być dokładnie osuszone, na przykład ręcznikiem papierowym. Natomiast podczas smażenia mięsa, woda w pewnej części dostanie się na patelnię, ale jeśli zostanie wcześniej osuszone z zewnątrz to zminimalizuje pryskanie oleju.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę