Pexels.com

Patelnia jest niezbędnym elementem każdej kuchni. Często z niej korzystamy przy okazji smażenia między innymi różnego rodzaju mięs. Częste użytkowanie może jednak powodować jej uszkodzenia.

Warto wiedzieć, że tak samo jak w przypadku wielu innych urządzeń wyposażenia kuchennego, o patelnię musimy mocno dbać. Wystarczy unikać kilku czynności, aby cieszyć się z jej dłuższej żywotności.

Warto pamiętać, że zaraz po smażeniu nie powinniśmy wkładać patelni do zlewu i zalewać jej wodą. Możemy zabrać się za tą czynność dopiero po całkowitym ostygnięciu.

W przypadku patelni ceramicznych dobrym rozwiązaniem jest posmarowanie powłoki odrobiną oleju i pozbycie się jego nadmiaru przy użyciu ręcznika papierowego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria