Większość osób lubi, gdy kanapki z chleba tostowego są lekko podpieczone. W tym celu zwykle używamy tostera, który jednak dość szybko ulega zanieczyszczeniu. Zaschnięte resztki pokarmu po pewnym czasie trudno jest zetrzeć. Na szczęście istnieje metoda, dzięki której opiekacz będzie zawsze czysty.
Sposób na czysty opiekacz do kanapek
Opiekacz to przydatne i popularne urządzenie, z którego często korzystają studenci. Tak jak każdy sprzęt kuchenny, również opiekacz powinien być utrzymany w czystości. Jeśli regularnie przyrządzacie w nim kanapki bez żadnej uzupełniającej powłoki ochronnej, popełniacie błąd. Płyty grzewcze obłożone teflonem zapobiegają przywieraniu, ale plastikowa obudowa już nie.
W trakcie smażenia sos czy ser często wypływają spomiędzy kromek pieczywa i przywierają do rozgrzanego plastiku. Wtedy wystarczy odstawić toster do ostygnięcia, lecz trudna do zlikwidowania część zaschniętego produktu może już nigdy nie zostać w pełni usunięta.
Zastosujcie papier do pieczenia
Aby uniknąć gruntownego czyszczenia tostera, w czasie każdego opiekania oderwijcie trochę papieru do pieczenia i umieśćcie go w centrum płyt grzewczych. Teraz wystarczy ulokować kanapkę, zamknąć opiekacz i poczekać, aż potrawa będzie gotowa. Po przyrządzeniu wszystkich kanapek należy ściągnąć pergamin z resztkami sera oraz pozostałych produktów spożywczych i wyrzucić go do śmieci. Sam opiekacz pozostanie bez skazy i gotowy do ponownego użycia.
Jak czyścić toster?
W przypadku, w którym powyższa strategia nie przyniesie oczekiwanych efektów, urządzenie i tak stanie się brudne, nie należy go szorować za pomocą szczotek z metalu czy innych twardych akcesoriów. Można w ten sposób zniszczyć powłokę teflonową i toster będzie nadawał się już tylko do wyrzucenia. Zamiast tego ciepły po użyciu opiekacz najlepiej przetrzeć lekko zwilżoną ściereczką. Ciepły ser ostrożnie można usunąć, bez ryzyka, że urządzenie zostanie naruszone.