Ostatni dzwonek, by wykonać ten zabieg. Będziesz mieć pełne kosze pomidorów

pomidory
fot. screen Youtube / AGRIPLEX INDIA

Chcesz, aby tegoroczne zbiory pomidorów były naprawdę udane? Nie zapomnij o 1 kluczowym zabiegu, a właśnie teraz jest odpowiedni moment, aby go wykonać. Rozwiń jego moc i spraw, aby krzaczki wprost uginały się pod ciężarem dorodnych owoców.

REKLAMA

Pomidory będą dobrze się rozwijać i owocować, ale pragną słonecznego stanowiska, optymalnej ilości wody i odżywek. To najprostszy sposób na to, aby rosły w siłę i wykształciły wspaniałe owoce. Co zrobić, by w tym roku zbiory były pomyślne?

Patent na zwiększenie plonów pomidorów

O uzyskanie obfitych zbiorów pomidorów powinieneś zabiegać już podczas umieszczania ich w docelowej glebie (po połowie maja). Zapewnisz krzaczkom wszystkie potrzebne substancje pokarmowe, gdy wsypiesz do dołków kurzy obornik. Połącz go z glebą i solidnie podlej. Obornik jest mocno skondensowany i zawiera krocie substancji (m.in. żelazo, fosfor, potas, azot, bor, magnez), których pomidory bardzo potrzebują.

Jak stosować obornik przy sadzeniu pomidorów?

Kurzy obornik można kupić w formie suszonej, świeżej przekompostowanej lub granulatu. Świeży nawóz wymieszaj z glebą do pomidorów już jesienią. Inne postacie obornika możesz używać jesienią lub wiosną, podczas wsadzania roślin do gruntu. Jeśli zastosowałeś obornik, to sprawdź jak pomnożyć zbiory.

Zastosowałeś kurzy obornik? Nadchodzi odpowiedni moment, by zwielokrotnić jego moc. Przyrządź gnojówkę z pokrzywy. Pomidorów będzie tak dużo, że nie nadążysz ich zbierać. Do naczynia (unikaj metalowego) wrzuć 1 kg liści pokrzywy i tyle samo jej młodych pędów. Wszystko zalej 10 litrami wody i ulokuj naczynie w ciemnym miejscu na 14 dni – pamiętaj, aby co pewien czas przemieszać gnojówkę. Będzie gotowa, gdy woda w pojemniku przestanie się pienić (ustąpi fermentacja). Używaj gnojówki po solidnym rozwodnieniu (proporcje 1:10).

REKLAMA

Czytaj też: Zaaplikuj go pomidorom i ogórkom. Ożywi uprawy i chroni je przed mszycami

Podziel się: