Ostatni moment, by zebrać kwiaty forsycji. W kuchni zrób z nich to

forsycja
fot. Pixabay

Forsycja to jeden z niewielu krzewów, który czaruje nas pięknymi żółtymi kwiatami na początku wiosny. Ale już wkrótce na ich miejscu ukażą się liście. Walory ozdobne nie są jedynymi zaletami rośliny. Ma ich ona znacznie więcej i warto je poznać. Zastosujesz ją w między innymi kuchni i w leczeniu niektórych dolegliwości. Poznaj magiczne właściwości forsycji.

REKLAMA

Forsycja to roślina o zdumiewających właściwościach

Żółte kwiaty poprawiają pracę układu krwionośnego, normalizują stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Forsycja może być również stosowana zewnętrznie. Kamufluje pękające naczynka na cerze, a nawet żylaki.

Zastosowanie kwiatów forsycji w kulinariach

Jadalne kwiaty forsycji mają orzechową nutę i są lekko gorzkawe. Dekoruje się nimi kanapki, surówki, słodkie wypieki i inne dania. Niektórzy je suszą, a inni jedzą prosto z krzaczka, a reszta nic z nimi nie robi. Pora to zmienić. Z forsycji można zrobić np. syrop lub herbatkę do picia.

 

Syrop powstaje poprzez gotowanie kwiatów w gorącej wodzie przez 10 minut. Później dodaje się do nich sok z 1/2 cytryny, a także 200 g cukru. Gdy składniki się roztopią, znów należy pogotować syrop przez pół godziny – do czasu, aż stanie się gęsty. Na koniec zostaje przecedzony i przelany do odpowiednich naczyń. W przypadku naparu sprawa wygląda prościej. Kwiaty wsypuje się do kubka, zalewa gorącą wodą i parzy pod przykrywką przez 10 minut. Herbatkę do picia można posłodzić do smaku.

REKLAMA

Warto wiedzieć

Kwiaty forsycji warto pozyskać w dogodnym terminie, czyli w fazie rozkwitu. Nie należy ich obrywać z krzaczka rosnącego w pobliżu ruchliwych ulic.

Podziel się: