Kluski śląskie to wyjątkowy specjał i popisowe danie kuchni polskiej. Receptura na ziemniaczane kule z dziurką w środku powstała na Śląsku, ale wieść o nich natychmiast rozeszła się dalej i obecnie niemal w każdym domu podaje się ślązacki przysmak. Przepis od wielu dekad jest ten sam. Jednak kluski doczekały się wielu wariantów, a jeden z nich zasługuje na wyróżnienie. Czy przyszłoby ci do głowy, aby dodać do nich musztardę? To oryginalne połączenie smakowe, które warto przetestować.
Dlaczego warto dodać musztardę do ciasta na kluski?
Dzięki niej kluski zyskają ciekawy, słodko-ostry smak. Najlepsze, że można wybrać swoją ulubioną musztardę. Asortyment w sklepach jest całkiem spory. Możesz skusić się na sarepską, miodową, chrzanową, rosyjską, stołową, dijon czy francuską. Efekt będzie jednakowy. Pyszny, wyrazisty smak klusek śląskich pokochasz już od pierwszego kęsa.
Tak przygotowane kluski możesz podać, z czym chcesz. Doskonale pasuje do nich okrasa z boczku lub domowy sos grzybowy.
Przepis na kluski śląskie z dodatkiem musztardy
Lista składników:
jajko
500 g ziemniaków
10 dag kaszy manny
20 dag mąki pszennej i trochę do podsypania
pieprz i sól do smaku
3 łyżki musztardy
10 dag wędzonego boczku
łyżka oleju bądź smalcu
Wykonanie:
Ziemniaków nie musisz obierać. Umyj je i ugotuj w osolonej wrzącej wodzie do miękkości. Odcedź i obierz warzywa, a potem przepuść przez praskę. Masę umieść w naczyniu wraz z mąką, jajkiem, kaszą i sekretnym składnikiem, czyli musztardą. Dopraw pieprzem i solą, zagniataj gładkie i spójne ciasto.
Następnie odrywaj z niego małe fragmenty i każdemu nadaj kształt kuli. W środku zrób dołek palcem. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj etapami przez 5-10 minut. Wyławiaj je za pomocą dużej łyżki z dziurkami.
Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i podsmażaj na nim posiekany boczek, a potem cebulę. Smaż przez moment – do przyrumienienia. Okrasą polej kluski śląskie i podawaj na obiad. Smacznego.