Pączki wiedeńskie – szybki przepis. Smakują najlepiej na świecie

pączki wiedeńskie
fot. screen Youtube / Kuchnia Pyszności

W tłusty czwartek zapewne wielu z nas będzie objadać się słodyczami. Pozwolą one świętować ten wyjątkowy dzień w niesamowicie pysznym stylu. Zamiast klasycznych pączków, zachęcamy was do zrobienia ich ciekawszej wersji. Co powiecie na pączki wiedeńskie? To smakowite gniazdka z ciasta parzonego, które po prostu rozpływają się w ustach!

REKLAMA

Standardowe pączki to bez wątpienia niezbędny element celebrowania Tłustego Czwartku, ale warto wprowadzać do swojej diety drobne zmiany i próbować nowych rzeczy. Skosztujcie innych, tak samo smacznych i tłustych specjałów – bo przecież tego dnia nie liczymy kalorii! Pączki wiedeńskie przyrządza się z ciasta parzonego, które po obróbce cieplnej staje się szczególnie miękkie i wprost wyborne. Bez wątpienia – każdy skusi się na dokładkę!

Przepis na pączki wiedeńskie, czyli pyszne gniazdka z ciasta parzonego

Składniki:

Ciasto:
4 jajka
szklanka wody
200 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g masła
olej do smażenia

REKLAMA

Lukier:
3 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
200 g cukru pudru

Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy szklankę wody z masłem i odrobiną soli, przykręcamy gaz. Gdy zawartość w naczyniu zacznie wrzeć, jednym ruchem dodajemy przesianą mąkę i szybko mieszamy, aby otrzymać spójną masę. Ciasto gotujemy na wolnym ogniu, nieustannie mieszając, aż będzie odchodzić od naczynia. Przekładamy je do miski i odstawiamy do wystudzenia.

Do zimnej masy dodajemy po kolei jajka i miksujemy. Do rękawa cukierniczego przyczepiamy końcówkę w kształcie gwiazdki i przekładamy do niego przyrządzone ciasto. Na pergamin wyciskamy krążki o średnicy około 6 cm.

REKLAMA

W sporym garnku rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy do niego pączki partiami za pomocą łopatki. Smażymy po 5 minut z każdej strony, aż gniazdka się zarumienią, a potem wyciągamy je i układamy na ręczniku papierowym.

Składniki na lukier mieszamy ze sobą, a następnie polewamy nim usmażone pączki wiedeńskie. Smacznego.

Czytaj też: Zrób w ten sposób faworki drożdżowe. Wyjdą lekkie i delikatne

Udostępnij: