
Po pączki warto sięgać nie tylko w Tłusty Czwartek, ale też w inne miesiące roku. Zwłaszcza że są łatwe do zrobienia i pyszne. Smakują tak wspaniale, że nikt nawet nie pomyśli, by jeszcze jakoś je ulepszyć. Poniższa receptura na domowe pączki z makiem będzie twoją ulubioną.
Mak ma szerokie zastosowanie w kuchni, głównie w cukiernictwie. Nasion używa się do najrozmaitszych wypieków: makowców, drożdżówek, bab, strucli czy ciast biszkoptowych.
W naszej kuchni mak zwykle rządzi w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jest obecny w ciastach, kutii czy pierogach. Godne polecenia są także pączki z makiem. Wyjątkowo miękkie i puszyste zrobisz według tego sprawdzonego przepisu.
Przepis na pączki z makiem
Składniki:
Ciasto
30 g drożdży,
1 jajko,
1 szklanka mleka,
50 g margaryny,
2 żółtka,
3 szklanki mąki,
odrobina soli,
1,5 łyżki cukru.
Masa makowa:
1 jajko,
150 g maku mielonego,
2 łyżki cukru,
50 g masła,
1 paczka cukru waniliowego,
kilka kropli aromatu migdałowego,
50 g bakalii (rodzynki, orzechy itp.).
Dodatkowo:
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuść w ciepłym mleku, dodaj sól, żółtka i jajko. Etapami do ciasta wsypuj mąkę i mieszaj. Dodaj płynną, chłodną margarynę i zacznij wyrabiać ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Nadzienie: mak połącz z jajkiem, bakaliami i obydwoma cukrami. Dodaj płynne masło i olejek zapachowy, wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto umieść na stolnicy i delikatnie rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wycinaj kółka. Na każdym z nich kładź trochę farszu i sklejaj krawędzie ciasta, tworząc kule.
Pączki smaż na gorącym tłuszczu, aż lekko zbrązowieją. Posyp cukrem pudrem i podawaj, smacznego.