Pączki z masą budyniową – mięciutkie i puszyste. Przepis Kuronia

Jakub Kuroń i pączki
fot. Facebook / Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń / Pixabay

Poznaj przepis Jakuba Kuronia na puszyste pączki z masą budyniową. Nie można o nich zapomnieć w tłusty czwartek. Dla niektórych będzie to przyjemna odskocznia od faworków czy zwykłych pączków z marmoladą. Przekonajcie się, jak smakują pączki Jakuba Kuronia.

REKLAMA

Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować wszystkich odmian pączka, koniecznie musicie to nadrobić. Część możecie kupić, ale te z masą budyniową najlepiej przygotujcie w domu, bo są naprawdę obłędne. Znany kucharz Jakub Kuroń podzielił się wyjątkową recepturą.

Święto paczka zbliża się wielkimi krokami – cukiernie przeżywają wtedy prawdziwe oblężenie, a my nie liczymy kalorii. Kuroń zdradził swoim fanom przepis na pączki z kremem budyniowym. Naprawdę trudno o lepsze.

Pączki z kremem budyniowym według Kuronia

Składniki:
Masa budyniowa:
100 g masła
2 budynie waniliowe
750 ml mleka
80 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Pączki:
200 ml mleka
100 g masła
500 g mąki pszennej (3 szklanki)
50 g świeżych drożdży
20 ml spirytusu lub np. wódki (pół kieliszka)
4 żółtka
70 g cukru np. trzcinowego
szczypta soli
cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
500 ml oleju do smażenia
cukier puder do posypania

REKLAMA

Przygotowanie:
Aby zrobić krem, najpierw zagotowujemy w rondelku pół litra mleka z masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Obydwa budynie waniliowe rozpuszczamy w 250 ml chłodnego mleka i uzyskaną mieszankę przelewamy, nieustannie mieszając, do gotującego się w rondelku mleka z dodatkami. Powstałą masę odstawiamy do wystygnięcia.

Teraz przyrządzamy ciasto na pączki. Połowę mleka (100 ml) podgrzewamy i wsypujemy 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę cukru i roztarte drożdże. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce, aby mógł wyrosnąć. Pozostałą mąkę przesiewamy do naczynia, łączymy z resztą mleka i cukru, spirytusem, rozczynem, rozpuszczonym masłem, solą i żółtkami. Możemy wzbogacić ciasto o niewielką ilość startej skórki z cytryny.

Ciasto pieczołowicie i długo wyrabiamy przy pomocy miksera planetarnego lub rękoma. Powinno być lśniące i łatwo „odchodzić” od dłoni i od naczynia. Tak przygotowaną masę wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30°C, aby podwoiło objętość.

REKLAMA

Potem wykładamy je na blat posypany mąką i nabieramy porcje ciasta o identycznej wadze (60 g). Tworzymy płaskie krążki, umieszczamy je na stolnicy posypanej mąką, przykrywamy czystą ściereczką i czekamy, aż jeszcze podrosną.

Potem rozgrzewamy olej – powinien być ciepły, lecz nie gorący (idealna temp. to 170°C), wrzucamy do niego pączki tak, aby zwinnie pływały. Kiedy jedna strona pączka będzie już lekko brązowa, przewracamy go ostrożnie łyżką cedzakową na kolejną stronę.

Usmażone pączki umieszczamy na sicie lub bibule, aby odciekły z tłuszczu. Krem budyniowy przekładamy do worka cukierniczego i nadziewamy nim hojnie pączki. Potem polewamy je lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Czytaj także: Surówka Colesław od Jakuba Kuronia. Odświeżony przepis.



Podziel się: